Een zeilboot huren, hoe gaat dat in zijn werk?

Heb je altijd al eens een vaartocht willen maken op een zeilboot? Of ben je met het gezin op zoek naar een geschikt verhuurbedrijf waar je een zeilboot kunt huren voor jullie zeilvakantie? De verschillende verhuurbedrijven die zeilboten verhuren hebben vaak verschillende arrangementen en opties voor het huren van een zeilboot. Of je nou een paar uur of drie weken wilt varen, er zijn mogelijkheden te over. Zaak is wel dat je het juiste verhuurbedrijf vindt wat bij jouw eisen en wensen past, en kan bieden waar jij naar op zoek bent. Het zoeken naar het juiste verhuurbedrijf en het perfecte zeilschip of zeiljacht wat je wilt huren, is niet altijd even eenvoudig. Daarom maken wij het je graag wat makkelijker, door alle verhuurbedrijven in Nederland waar je een zeilboot of zeiljacht kunt huren op een rijtje te zetten op onze website. Op je gemakje kun je zoeken op locatie, en zo bekijken welk verhuurbedrijf op de juiste plek, datgene te bieden heeft waar jij naar op zoek bent.

Wat komt er kijken bij het huren van een zeiljacht?

Als je nog nooit een zeilboot gehuurd hebt, kun je overwegen om zeillessen te nemen. In sommige gevallen kan dit bij het verhuurbedrijf alwaar je de zeilboot zal huren. Sommige verhuurbedrijven bieden zeilboten waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Dit betekend dat vrijwel iedereen de zeilboot die je gaat huren mag besturen. Leuk als je met het gezin op vakantie gaat; iedereen kan meehelpen met het varen. De meeste verhuurbedrijven waar je zeilboten kunt huren bekijken wel de ervaring in zeilen die je hebt als hoofdhuurder. Aspecten als afvaren en aanmeren, manoeuvreren met de motor in de haven of in sluizen, plotten op de kaart, ankeren en de man-over-boord manoeuvre kunnen van belang zijn als je gaat zeilen. Je kunt ervoor kiezen, als je bijvoorbeeld lange tijd niet gezeild hebt, om een korte opfriscursus te doen. Sommige verhuurbedrijven van zeilboten bieden deze cursus aan, bijvoorbeeld op de dag dat je de zeilboot gaat huren. Bedenk ook wat voor een zeilboot of zeiljacht je wilt huren. Wil je een toerzeiljacht huren, of juist een wedstrijdzeiljacht. Wil je een daysailer, een motorsailer, of juist een zeilboot zonder motor?

Waar wil je gaan varen met de zeilboot die je gaat huren?

Het is vaak erg handig om van te voren goed te bedenken waar je graag wil varen, zodat je het juiste zeilschip huurt. De meeste verhuurbedrijven van zeilschepen zijn in Friesland en om het IJsselmeer gevestigd. De zeilboten die je daar kunt huren zijn dus vaak geschikt om in de Friese meren te varen, en hebben dus geen diepe ligging (de Friese meren kunnen heel ondiep zijn). Als je graag de Waddenzee of zelfs de Noordzee op wilt, heb je een zeewaardige zeilboot nodig. Niet alle verhuurbedrijven bieden de mogelijkheid om de vaarwateren uit te breiden naar de Noordzee. Informeer bij de verhuurbedrijven of ze deze optie bieden, en of ze het juiste zeilschip daarvoor verhuren. Een ander aspect om rekening mee te houden is de grootte van het schip. Hoe kleiner het schip, hoe makkelijker te manoeuvreren en op des te meer riviertjes en meren kun je varen. Aan de andere kant, als je met het hele gezin meerdere weken op vakantie gaat, heb je natuurlijk wel de ruimte nodig, en ben je op zoek naar een kajuit zeilschip met slaapplaatsen etc. Let ook op de doorvaarhoogte. Sommige vaarwateren zijn niet begaanbaar voor schepen met een bepaalde hoogte, vanwege bruggetjes.