Bomen snoeien

Rooien of snoeien? Hou je boom in toom!

Heb je een boom in de tuin die gesnoeid of gerooid moet worden, maar ben je niet in het bezit van het juiste tuingereedschap? Dan ben je hier op het juiste adres. Hier vind je naast informatie over hoe en wanneer je bomen kunt snoeien en rooien namelijk handige huurtips waarmee je alle benodigdheden in huis haalt voor jouw klus!

Bomen snoeien: wanneer & hoe?

Over het algemeen kun je bomen het beste in de winter snoeien, aangezien ze dan in winterrust zijn. Dit geldt niet voor de bomen waarvan de naam met een A, B of C begint. Dunne takken kun je snoeien met een heggenschaar. Een heggenschaar is vaak elektrisch aangedreven en is ideaal voor snoeien van uitstekende takken. Zoek je een heggenschaar met een hoge reikwijdte? Ga dan voor een heggenschaar op stok (telescopische snoeischaar). Deze telescopische snoeischaar heeft een reikwijdte van 1,5 tot 4 meter hoog. Krijg je met dikke takken te maken? Huur dan een kettingzaag. Voor dikke takken op hoogte (3-5 meter hoog) kun je het beste een telescopische kettingzaag huren. Je kunt dan lekker op de grond blijven staan. Wel zo veilig! Tip: Kies voor één rechte hoofdtak en snoei de dubbele koppen vervolgens weg. Takken die elkaar aanraken, kun je ook het beste wegsnoeien. Zo voorkom je schimmels.

Bomen rooien: hoe pak je dit aan?

Als je een boom gaat rooien, dan haal je deze met de wortelkluit en al uit de grond. Bij het kappen van bomen is hier vaak geen sprake van. Wil je een boom volledig verwijderen, dan heb je een kettingzaag nodig om de grote takken van de boom te verwijderen en om de boom om te zagen. Staat de boom tussen 2 huizen in? Dan kun je deze niet zomaar om laten vallen, maar moet je stukje bij beetje van de boom afzagen. De boomstronk en de wortels die overblijven, kun je verwijderen met een stobbenfrees (boomstronkhakselaar). Tip: Met een kloofmachine maak je van de overgebleven houtstammen brandhout voor in de open haard. Wil je mooie houtsnippers voor op je tuinpad? Ga dan voor een versnipperaar !