Terras aanleggen

Zelf een terras aanleggen? Wel met de huurtips van Huren.nl

Het inhuren van een hovenier of stratenmaker om een terras te laten aanleggen behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Maar die kosten kunnen soms hoog oplopen? Het is vaak veel voordeliger om zelf een terras aan te leggen, en eigenlijk ook veel leuker: je kunt dan later zeggen dat jíj het terras hebt aangelegd! Bovendien zijn de huurkosten van alle benodigdheden helemaal niet zo hoog als je de diverse verhuurders vergelijkt en slim huurt. Hieronder kun je lezen wat je allemaal nodig kunt hebben wanneer je zelf besluit om een terras aan te leggen.

De voorbereidingen en benodigdheden voor je gaat tegelen

Waar ga jij een terras of tuinpad aanleggen? In de achtertuin, of in de voortuin? En met wat voor grond hebben we te maken? Zou je graag niveauverschil willen in jouw tuin? Dan kan het handig zijn om een graafmachine of minigraafmachine te huren om het niveauverschil te creëren (of juist te vereffenen als je een mooie gelijkvloerse tuin wilt). Daarna kun je met een trilplaat de grond goed aantrillen/aanstampen en egaal maken. Vervolgens heb je een behoorlijke hoeveelheid zand nodig, waarin je de tegels kunt plaatsen. Huur eventueel een aanhanger om de zakken met zand op te halen en te vervoeren. Verspreid het zand over het gedeelte waar de tegels komen te liggen, en tril het aan met de trilplaat. Met een waterpas of laser bekijk je of het terras waterpas is. Nu is het tijd om de tegels te gaan leggen! Doe eventueel goede kniebeschermers om, om je knieën te beschermen.

Het aanleggen van het terras zelf

Het leggen van de tegels zelf is precisiewerk. Je moet wel heel veel geluk hebben mocht je precies uitkomen met de tegels, daarom is het vaak handig om een steenknipper (voor dikke natuurtegels) of een tegelsnijder (voor dunnere terrastegels) te huren. Als je een speciaal soort tegels hebt die je beter kunt zagen dan knippen/snijden, kun je een tegelzaagmachine huren. Vaak zijn deze uitgerust met een watertankje, zodat het steen niet te heet wordt en je geen last hebt van rondvliegende stukjes steen. Met een hamer met rubberen kop kun je de tegels goed aanstampen in het zand. Als laatste strooi je nog een flinke hoeveelheid zand over het terras en veeg je dit heen en weer, zodat er goed veel zand tussen de voegen komt te zitten. Nu kun je genieten van het nieuwe terras en wij van Huren.nl denken dat dat niet beter kan dan door een paar vrienden uit te nodigen, een barbecue, wat statafels en eventueel terrasverwarming te huren en een lekker buitenfeestje te geven!