Aanhanger huren

Aanhanger huren via Huren.nl

Wil je gemakkelijk een aanhanger huren? Bij Huren.nl vind je een breed assortiment aanhangers die je eenvoudig kunt huren. Of je nu gaat verhuizen, grofvuil wilt wegbrengen of grote aankopen wilt vervoeren, voor elke klus is er een geschikte aanhangwagen beschikbaar. Ontdek het uitgebreide aanbod en kies de juiste aanhanger.

 

Dankzij onze handige vergelijkingstool zie je direct welke verhuurbedrijven er bij jou in de buurt aanhangers verhuren. Vergelijk ze op basis van recensies, prijs, afstand en algemene voorwaarden, en vind zo de beste deal voor het huren van een aanhangwagen!

Waarom een aanhanger huren voordelig is

Een aanhanger huren biedt vele voordelen. Het is een flexibele en kostenefficiënte oplossing, omdat je alleen betaalt voor de tijd dat je de aanhanger daadwerkelijk nodig hebt. Je hoeft geen grote investering te doen in de aanschaf van een eigen aanhanger en je hebt geen gedoe met het onderhoud ervan. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de opslagruimte, want zodra je de aanhanger niet meer nodig hebt, breng je hem gewoon terug. 

 

Daarnaast is een aanhangwagen huren erg praktisch. Met een aanhanger vergroot je namelijk de laadruimte van je voertuig aanzienlijk. Dit is vooral handig wanneer je grote, omvangrijke of zware voorwerpen moet vervoeren die niet in de kofferbak of achterbank van je auto passen. Doordat er veel verschillende type aanhangers te huur zijn, huur je eenvoudig de perfecte aanhangwagen die aansluit bij de specifieke klus die jij gaat uitvoeren. 

Waar moet je op letten bij het huren van een aanhangwagen?

Bij het huren van een aanhanger zijn er enkele belangrijke zaken waar je op moet letten. Hieronder bespreken we enkele van deze zaken. Houd er rekening mee dat deze punten kunnen variëren per verhuurder.

Totaalprijs van de verhuur

Als je van plan bent om de aanhanger langer dan één dag te huren, is het verstandig om de totaalprijs te vergelijken. Vaak geldt er een staffelkorting voor langere huurperiodes: hoe langer je huurt, hoe voordeliger de totaalprijs wordt. Vergelijk verschillende verhuurders om de beste prijs te vinden.

Kentekenplaat voor de aanhanger

Controleer of je een extra kentekenplaat hebt voor het voertuig waarmee je de aanhangwagen gaat trekken. Het kenteken van de aanhanger moet overeenkomen met het kenteken van het voertuig, maar dit geldt alleen voor aanhangwagens met een maximum totaalgewicht van minder dan 750 kilo. Aanhangwagens die zwaarder zijn dan dit gewicht hebben een eigen gele kentekenplaat.

Borgkosten voor de aanhanger

Bij het huren van een aanhanger wordt vaak een borg gevraagd. De hoogte van de borg kan verschillen per verhuurder en type aanhanger. In de algemene voorwaarden van de verhuurder vind je meer informatie over de hoogte van de borg en de betalingsvoorwaarden. Als je de aanhangwagen volgens de voorwaarden terugbrengt, krijg je de borg volledig terug.

Algemene huurvoorwaarden

Voordat je een aanhanger huurt, is het belangrijk om de algemene voorwaarden van de verhuurder goed door te nemen. Hierin staan belangrijke zaken vermeld, zoals de minimale leeftijd, de borg, het retourneren van de aanhanger en de regels voor het rijden in het buitenland. Zorg dat je op de hoogte bent van alle voorwaarden om onaangename verrassingen te voorkomen.

Wat kost het huren van een aanhanger?

Een aanhanger huren kost je gemiddeld zo’n € 25,- per dag. Deze kosten variëren echter sterk, afhankelijk van het type aanhanger, de huurperiode en de verhuurder waar je de aanhanger uiteindelijk huurt.

Het is raadzaam om verschillende verhuurders met elkaar te vergelijken om zo de beste prijs te vinden die aansluit bij jouw behoeften. Op Huren.nl vind je een overzicht van verhuurbedrijven met hun prijzen, zodat je gemakkelijk kunt vergelijken en de meest voordelige optie kunt kiezen voor het huren van een aanhanger.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een aanhanger?

Voor het besturen van een aanhanger is het in Nederland vereist om het juiste rijbewijs te bezitten. Het type rijbewijs dat je nodig hebt, hangt af van het gewicht van de aanhanger en de totale combinatie van het trekkende voertuig en de aanhanger.

  • Rijbewijs B: Als de aanhanger een toegestane maximummassa heeft van 750 kg, dan mag je deze trekken met een regulier rijbewijs B. Is de aanhanger zwaarder dan 750 kg, dan mag je deze nog steeds trekken met een rijbewijs B, op voorwaarde dat het totaalgewicht van de aanhanger en de auto niet boven de 3500 kg uitkomt.
  • Rijbewijs BE (behaald ná 2013): Indien de aanhanger een toegestane maximummassa heeft van meer dan 750 kilogram én de totale maximummassa van de combinatie (trekkend voertuig + aanhanger) boven de 3500 kilogram uitkomt, dan heb je een rijbewijs BE nodig. Met een rijbewijs BE, behaald ná 2013, mag je aanhangers trekken met een maximaal gewicht van 3500 kg (lege gewicht + laadvermogen).
  • Rijbewijs BE (behaald vóór 2013): Heb je een rijbewijs BE behaald vóór 19 januari 2013? Dan mag je elke aanhanger of oplegger trekken. Let wel op de maximale trekhaaklast, deze informatie vind je op het kentekenbewijs of in het instructieboekje van je voertuig.
  • Rijbewijs B+ (code 96): Met het rijbewijs B+ (ook wel bekend als code 96) mag je alle aanhangers trekken, zolang het totaalgewicht (trekkend voertuig + complete gewicht van de aanhanger) niet boven de 4250 kg uitkomt.

Het is belangrijk om te weten welk rijbewijs vereist is om boetes en problemen te voorkomen tijdens het rijden met een aanhanger. Zorg er altijd voor dat je de juiste rijbevoegdheid hebt voordat je de weg op gaat met een aanhangwagen.
 

Veelgestelde vragen

Reserveren

Welk soort aanhanger kan ik huren?
Op onze website tonen we een groot aantal aanbieders in de aanhangwagen verhuur zodat je altijd de aanhanger die het beste bij jouw wensen past tot je beschikking hebt. Het aanbod varieert van trailers tot gesloten aanhangers of autotransporters. Ook vergelijken we de aanbieders van veetrailers tot aanhangers met glasblok voor jou. Op deze manier is er altijd de juiste aanhanger te huur. Bekijk bovenaan deze pagina de verschillende aanhangwagens, maak jouw keuze en vind het beste verhuurbedrijf voor jou.
Welke alternatieven zijn er voor een aanhanger?
Indien een aanhanger niet genoeg laadruimte biedt dan kun je naar de mogelijkheid bekijken om een bestelbus te huren. Een bestelbus is voor beginners makkelijker te besturen dan een auto met aanhanger en daarnaast heb je alleen een B-rijbewijs nodig. Ben je geïnteresseerd in een bestelbus bekijk dan de verhuurders van bestelbussen bij jou in de buurt. Ga je verhuizen en is zowel een aanhanger als bestelbus wat te klein? Kies dan een bakwagen met laadklep
Wat is de minimale huurperiode?
De minimale huurperiode varieert per verhuurbedrijf, sommige bedrijven hebben een minimale huurperiode van slechts een uur of een dagdeel van 4 uur. In vrijwel alle gevallen bedraagt de minimale huurperiode een dag of minder. Het wordt vaak op de productpagina van het verhuurbedrijf vermeld wat de minimale huurperiode is, vergelijk de aanbieders dus goed!
Welke extra kosten zijn er aan de huur verbonden?
Afhankelijk van de verhuurder kan het zijn dat de verzekeringskosten niet bij de prijs is inbegrepen. Ook is de hoogte van de eventuele borg afhankelijk van de verhuurder. De borg varieert in de meeste gevallen van €50 tot €100. Vergelijk de verhuurbedrijven goed en bekijk welke eventuele extra kosten er bovenop de huurprijs van toepassing zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Welke extra's zijn bij de prijs inbegrepen?
Sommige verhuurders leveren diverse extra's bij hun aanhangers, denk hierbij bijvoorbeeld aan gratis spanbanden. Bekijk goed of jouw gekozen verhuurbedrijf dit doet, of dat je de spanbanden los zou moeten huren indien nodig. Bedenk daarnaast of je een open aanhanger of aanhanger met huif neemt, bij een open aanhanger kan bijvoorbeeld een zeil belangrijk zijn om te voorkomen dat de goederen in de aanhanger niet nat worden of uit de aanhanger waaien onderweg.

Ophalen

Hoe koppel ik mijn aanhanger?
Zorg dat je de aanhanger dicht bij je auto plaatst, bevestig vervolgens de koppeling van de aanhangwagen aan de trekhaak van je auto. Druk vervolgens de handrem van de aanhanger omlaag om de handrem eraf te halen. Draai hierna het neuswiel omhoog zodat de hulpkoppeling bevestigd kan worden, Sluit vervolgens de stroomkabel aan en plaats de kentekenplaat. Vergeet je niet na het koppelen alle verlichting te controleren zoals reguliere verlichting, remverlichting en richtingaanwijzers?
Waar kan ik de aanhanger na gebruik retourneren?
In veel gevallen dien je de aanhanger terug te brengen op de locatie waar je de aanhanger ook hebt opgehaald. Beschikt het verhuurbedrijf over meerdere vestigingen? Dan is het soms mogelijk om de aanhanger bij een andere locatie terug te brengen dan waar je deze hebt opgehaald. Controleer op de website van de verhuurder of dit mogelijk is of neem contact met hen op over de mogelijkheden.

Gebruik

Mag mijn auto de aanhanger trekken?
Of jouw auto de aanhangwagen mag trekken is afhankelijk van de trekkracht van jouw auto. Op jouw kentekenbewijs kun je zien hoeveel kilogram jouw auto maximaal mag trekken. Is jouw aanhanger met lading lichter dan het maximaal toegestane trekgewicht van jouw auto, dan mag je de aanhanger gewoon trekken. Let hierbij wel op de gewichtsverdeling van de aanhanger. Een slecht beladen aanhanger heeft namelijk een grotere kans om te gaan slingeren.
Hoe kan ik de aanhanger het veiligst beladen?
Om veilig op weg te gaan met de aanhanger is het van belang dat je de lading goed verdeeld in de aanhanger laadt. Verdeel de lading zo gelijkmatig mogelijk en probeer de zware lading zoveel mogelijk in het midden boven de wielen te plaatsen. Zorg altijd dat alle lading goed vast in de aanhanger wordt gezet door middel van spanbanden, touwen of netten. Zorg dat je niet meer in de aanhanger laadt dan maximaal is toegestaan in dat type aanhanger en de kogeldruk tussen de 45 en 75 kg is. Zorg als laatst dat de bandenspanning van de aanhanger juist is. Mocht je er niet helemaal uit komen? Vraag dan je verhuurbedrijf om hulp.
Wat heb ik nodig om de aanhanger te gebruiken?
Naast het benodigde rijbewijs heb je ook een extra kentekenplaat nodig van de auto waarmee de aanhanger voortgetrokken zal worden. Daarnaast heb je vanzelfsprekend een trekhaak nodig om de aanhanger aan vast te maken.
Hoe hard mag je met een aanhanger?
In Nederland mag je op de snelweg niet harder dan 90 km/u, indien je aanhanger met lading meer dan 3500 kg weegt dan is de maximale snelheid 80 km/u. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80 km/hm tenzij anders aangegevens zoals bij wegwerkzaamheden. Binnen de bebouwde kom mag je 50 km/u rijden, tenzij anders aangegeven. Houd er ook rekening mee dat als je iets vervoert naar het buitenland dat de maximale snelheid dan kan afwijken. Informeer eventueel van tevoren hoe hard je mag rijden in de landen waar je met de aanhanger zult rijden.
Welk rijbewijs heb ik nodig?
Het rijbewijs dat je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger of het totaalgewicht van de aanhanger en je auto. Indien de aanhanger meer weegt dan 750 kg of de combinatie van jouw auto met aanhanger meer dan 3500 kg is, dan heb je een BE-rijbewijs nodig. Indien het combinatiegewicht lager is, dan heb je genoeg aan een B-rijbewijs.
Waarmee moet ik rekening houden bij het gebruik van een aanhangwagen?
Er zijn diverse punten waarmee rekening gehouden moet worden bij het gebruik van een aanhangwagen, er zijn zo diverse boetes die opgelegd kunnen worden als er een overtreding wordt begaan met een aanhanger. De overtredingen kunnen variëren van een uitstekende of niet goed vastgemaakte lading tot het gebruiken van een verkeerde kentekenplaat. De hoogte boete kan sterk variëren van €60 tot wel €300.