Home
Onafhankelijk vergelijken van verhuurders

Aanhanger huren

Goed om te weten voordat je een aanhanger huurt

Ga je verhuizen en wil je een aanhanger huren? Omdat niet elk transport hetzelfde is en je niet altijd hetzelfde type aanhangwagen nodig hebt, hebben we een uitgebreid assortiment aanhangers geselecteerd om uit te kiezen bij verschillende verhuurbedrijven. Er zijn verschillende factoren die de huurprijs van een aanhangwagen aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Factoren die bepalend zijn: betaal je wel of geen borg? Wat zijn de openingstijden van de verhuurder en tot hoe laat mag je jouw gehuurde open aanhanger of aanhanger met huif terugbrengen? Zijn de verzekeringskosten wel of niet doorberekend in de huurprijs? Het is goed om hier van te voren op te letten; zo kom je niet voor verassingen te staan.

Je kunt verschillende soorten aanhangwagens huren

Als je een aanhangwagen nodig hebt, wil je natuurlijk zeker weten dat de aanhanger die je huurt geschikt is voor jouw soort transport. Wij helpen je graag met het maken van een keuze. Zo weet je zeker dat je altijd de aanhanger huurt die ideaal is voor jouw situatie. Zo zou je kunnen kiezen tussen een aanhanger met of zonder huif, een kiepaanhanger, een autoambulance, machine transporter, vakantiebagagewagen en nog veel meer. Niet ieder type aanhangwagen is beschikbaar op elke verhuurlocatie. Houd er dus rekening mee dat je wellicht jouw aanhanger huurt en ophaalt bij een andere locatie van hetzelfde verhuurbedrijf. Tevens zijn niet alle aanhangers zijn even groot. Het doel van het transport bepaalt welk type aanhangwagen je nodig hebt. Vaak zijn deze beschikbaar in diverse afmetingen.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je als huurder rekening mee moet houden bij een aanhanger huren. Voor sommige aanhangwagens, en als het maximum totaalgewicht van je aanhangwagen plus het gewicht van de trekauto boven een 3500 kilogram uitkomt, heb je bijvoorbeeld vaak een rijbewijs BE nodig. Vraag aan het verhuurbedrijf in kwestie of dit het geval is. Er zijn overigens ook types aanhangwagens waar je geen speciaal rijbewijs voor nodig hebt, dus als je alleen je rijbewijs B hebt, kun je zeker ook een aanhanger huren. Bedenk of je een extra kentekenplaat hebt van het voertuig waarmee je de aanhangwagen gaat trekken. Uiteraard moeten het kenteken van de aanhanger en het kenteken van je auto overeenkomen, maar dit geldt alleen voor aanhangwagens met een maximum totaalgewicht onder de 750 kilo. Aanhangwagens boven dit gewicht hebben een eigen gele kenteken. Het is ook een goede tip om te overwegen op welke dag/dagen je de aanhanger huurt. Het is bij sommige verhuurbedrijven bijvoorbeeld niet mogelijk om de aanhangwagen op zondag te huren of terug te brengen. Informeer hiernaar bij de verhuurbedrijven.

Langer een aanhanger huren = lager dagtarief

Het kan natuurlijk voorkomen dat je slechts voor korte tijd een aanhanger nodig hebt, bijvoorbeeld om een enkel ritje te maken naar de stortplaats. In dat geval is het zonde om een aanhanger te huren voor een langere termijn dan nodig. Bij diverse verhuurbedrijven kun je gelukkig ook een aanhangwagen huren voor bijvoorbeeld slechts 3 uur. Dat kan je in zo’n geval geld besparen. Wil je juist wel voor langere tijd een aanhangwagen huren? Er geldt vaak een staffelkorting voor een langere huurperiode. Hoe langer je huurt, des te voordeliger wordt de huur per dag. Dit geeft je de mogelijkheid om wat langer gebruik te kunnen maken van de wagen, zodat je niet in de problemen komt als je planning iets uitloopt. De borg voor een aanhanger huren kan overigens verschillen per aanbieder en per type aanhanger. Dit bedrag krijg je terug als de aanhangwagen in goede staat is geretourneerd.

Veelgestelde vragen

Reserveren

 • Welk soort aanhanger kan ik huren?

  Op onze website tonen we een groot aantal aanbieders in de aanhangwagen verhuur zodat je altijd de aanhanger die het beste bij jouw wensen past tot je beschikking hebt. Het aanbod varieert van trailers tot gesloten aanhangers of autotransporters. Ook vergelijken we de aanbieders van veetrailers tot aanhangers met glasblok voor jou. Op deze manier is er altijd de juiste aanhanger te huur. Bekijk bovenaan deze pagina de verschillende aanhangwagens, maak jouw keuze en vind het beste verhuurbedrijf voor jou.

 • Welke alternatieven zijn er voor een aanhanger?

  Indien een aanhanger niet genoeg laadruimte biedt dan kun je naar de mogelijkheid bekijken om een bestelbus te huren. Een bestelbus is voor beginners makkelijker te besturen dan een auto met aanhanger en daarnaast heb je alleen een B-rijbewijs nodig. Ben je geïnteresseerd in een bestelbus bekijk dan de verhuurders van <a href="/p1013/bestelbus">bestelbussen</a> bij jou in de buurt. Ga je verhuizen en is zowel een aanhanger als bestelbus wat te klein? Kies dan een <a href="/p1015/bakwagen-laadklep">bakwagen met laadklep</a>

 • Wat is de minimale huurperiode?

  De minimale huurperiode varieert per verhuurbedrijf, sommige bedrijven hebben een minimale huurperiode van slechts een uur of een dagdeel van 4 uur. In vrijwel alle gevallen bedraagt de minimale huurperiode een dag of minder. Het wordt vaak op de productpagina van het verhuurbedrijf vermeld wat de minimale huurperiode is, vergelijk de aanbieders dus goed!

 • Welke extra kosten zijn er aan de huur verbonden?

  Afhankelijk van de verhuurder kan het zijn dat de verzekeringskosten niet bij de prijs is inbegrepen. Ook is de hoogte van de eventuele borg afhankelijk van de verhuurder. De borg varieert in de meeste gevallen van €50 tot €100. Vergelijk de verhuurbedrijven goed en bekijk welke eventuele extra kosten er bovenop de huurprijs van toepassing zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 • Welke extra's zijn bij de prijs inbegrepen?

  Sommige verhuurders leveren diverse extra's bij hun aanhangers, denk hierbij bijvoorbeeld aan gratis spanbanden. Bekijk goed of jouw gekozen verhuurbedrijf dit doet, of dat je de spanbanden los zou moeten huren indien nodig. Bedenk daarnaast of je een open aanhanger of aanhanger met huif neemt, bij een open aanhanger kan bijvoorbeeld een zeil belangrijk zijn om te voorkomen dat de goederen in de aanhanger niet nat worden of uit de aanhanger waaien onderweg.

Ophalen

 • Hoe koppel ik mijn aanhanger?

  Zorg dat je de aanhanger dicht bij je auto plaatst, bevestig vervolgens de koppeling van de aanhangwagen aan de trekhaak van je auto. Druk vervolgens de handrem van de aanhanger omlaag om de handrem eraf te halen. Draai hierna het neuswiel omhoog zodat de hulpkoppeling bevestigd kan worden, Sluit vervolgens de stroomkabel aan en plaats de kentekenplaat. Vergeet je niet na het koppelen alle verlichting te controleren zoals reguliere verlichting, remverlichting en richtingaanwijzers?

 • Waar kan ik de aanhanger na gebruik retourneren?

  In veel gevallen dien je de aanhanger terug te brengen op de locatie waar je de aanhanger ook hebt opgehaald. Beschikt het verhuurbedrijf over meerdere vestigingen? Dan is het soms mogelijk om de aanhanger bij een andere locatie terug te brengen dan waar je deze hebt opgehaald. Controleer op de website van de verhuurder of dit mogelijk is of neem contact met hen op over de mogelijkheden.

Gebruik

 • Mag mijn auto de aanhanger trekken?

  Of jouw auto de aanhangwagen mag trekken is afhankelijk van de trekkracht van jouw auto. Op jouw kentekenbewijs kun je zien hoeveel kilogram jouw auto maximaal mag trekken. Is jouw aanhanger met lading lichter dan het maximaal toegestane trekgewicht van jouw auto, dan mag je de aanhanger gewoon trekken. Let hierbij wel op de gewichtsverdeling van de aanhanger. Een slecht beladen aanhanger heeft namelijk een grotere kans om te gaan slingeren.

 • Hoe kan ik de aanhanger het veiligst beladen?

  Om veilig op weg te gaan met de aanhanger is het van belang dat je de lading goed verdeeld in de aanhanger laadt. Verdeel de lading zo gelijkmatig mogelijk en probeer de zware lading zoveel mogelijk in het midden boven de wielen te plaatsen. Zorg altijd dat alle lading goed vast in de aanhanger wordt gezet door middel van spanbanden, touwen of netten. Zorg dat je niet meer in de aanhanger laadt dan maximaal is toegestaan in dat type aanhanger en de kogeldruk tussen de 45 en 75 kg is. Zorg als laatst dat de bandenspanning van de aanhanger juist is. Mocht je er niet helemaal uit komen? Vraag dan je verhuurbedrijf om hulp.

 • Wat heb ik nodig om de aanhanger te gebruiken?

  Naast het benodigde rijbewijs heb je ook een extra kentekenplaat nodig van de auto waarmee de aanhanger voortgetrokken zal worden. Daarnaast heb je vanzelfsprekend een trekhaak nodig om de aanhanger aan vast te maken.

 • Hoe hard mag je met een aanhanger?

  In Nederland mag je op de snelweg niet harder dan 90 km/u, indien je aanhanger met lading meer dan 3500 kg weegt dan is de maximale snelheid 80 km/u. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80 km/hm tenzij anders aangegevens zoals bij wegwerkzaamheden. Binnen de bebouwde kom mag je 50 km/u rijden, tenzij anders aangegeven. Houd er ook rekening mee dat als je iets vervoert naar het buitenland dat de maximale snelheid dan kan afwijken. Informeer eventueel van tevoren hoe hard je mag rijden in de landen waar je met de aanhanger zult rijden.

 • Welk rijbewijs heb ik nodig?

  Het rijbewijs dat je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger of het totaalgewicht van de aanhanger en je auto. Indien de aanhanger meer weegt dan 750 kg of de combinatie van jouw auto met aanhanger meer dan 3500 kg is, dan heb je een BE-rijbewijs nodig. Indien het combinatiegewicht lager is, dan heb je genoeg aan een B-rijbewijs.

 • Waarmee moet ik rekening houden bij het gebruik van een aanhangwagen?

  Er zijn diverse punten waarmee rekening gehouden moet worden bij het gebruik van een aanhangwagen, er zijn zo diverse boetes die opgelegd kunnen worden als er een overtreding wordt begaan met een aanhanger. De overtredingen kunnen variëren van een uitstekende of niet goed vastgemaakte lading tot het gebruiken van een verkeerde kentekenplaat. De hoogte boete kan sterk variëren van €60 tot wel €300.