<span style="color:0092c3;">Zakelijk een bedrijfswagen leasen</span>

Een bedrijfswagen leasen is zakelijk gezien erg interessant. Niet alleen financieel, maar ook omdat het jou in staat stelt om zorgeloos je werk te kunnen doen. Het is van belang dat deze bedrijfswagen functioneert op elk moment en een nieuwe bedrijfswagen is ook nog eens erg representatief. Je komt goed voor de dag en bij problemen biedt de leasemaatschappij uitkomst.

Het leasen wordt steeds laagdrempeliger en is niet meer enkel weggelegd voor de grote bedrijven. Ook als ZZP’er is leasen tegenwoordig erg interessant, dit wordt dan ook steeds meer gedaan. Je rijdt een splinternieuwe bedrijfsbus, zonder in één keer een grote investering te doen. Daardoor houdt jij meer financiële ruimte over.

Vormen van zakelijk bedrijfswagens leasen

Wanneer je een bedrijfswagen wilt leasen zul je stuiten op twee leasevormen, namelijk financial- en operational lease. Hier zitten duidelijke verschillen tussen, maar het kan wanneer je nog oriënterend bent lastig zijn om de voor- en nadelen te onderscheiden. Wij zetten ze voor je op een rij.

Financial lease

Financial lease kun je zien als een koop op afbetaling. Je wordt hierdoor als bedrijf direct economisch eigenaar van de bedrijfswagen en betaalt de aankoopsom af in een bepaald aantal termijnen, vaak tussen de 1 en 5 jaar.

Voordelen

  • Veel kosten aftrekbaar zoals rente, BTW en afschrijvingen 
  • Je wordt economisch eigenaar van de bedrijfswagen 
  • Lager vast leasebedrag dan financial lease 

Nadelen

  • Onderhoudskostenreparaties, verzekeringen en belastingen dien je zelf te betalen

Operational lease

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij economisch en juridisch eigenaar van het voertuig. Je betaalt hier een all-in bedrag waar je de bedrijfswagen dus in feite voor leent. Deze vorm van lease is het meest voorkomend omdat het voor bedrijven erg zorgeloos is.

Voordelen

  • All-in bedrag inclusief onderhoud, reparatie, verzekering en belastingen 
  • Geen verrassingen of onverwachte kosten 
  • Pechhulp en vervangend vervoer vrijwel altijd inbegrepen 

Nadelen 

  • Hoger vast leasebedrag dan financial lease 
  • Geen fiscale voordelen

Hoe werkt bijtelling?

Ga je de bus meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden? Houd er dan rekening mee dat je 22% bijtelling betaalt. Dit houdt in dat je 22% van de catalogusprijs van de nieuwe bedrijfsbus privé dient te betalen.

Voorbeeld van berekende bijtelling

Pieter is ZZP’er en schaft een bedrijfsauto aan die hij meer dan 500 kilometer per jaar ook privé gebruikt. De bestelauto heeft een cataloguswaarde van €30.000 en loopt op benzine waardoor hij 22% bijtelling dient te betalen. De bijtelling is dan (€30.000 x 22%) €6.600 per jaar, oftewel €550 per maand. Dit bedrag moet Pieter optellen bij zijn inkomen, waar hij dus ook belasting over dient te betalen. Met zijn inkomen valt hij in de schijf van 38,10% belasting. Pieter moet dus netto per maand (€550 x 38,10%) €209,55 privé betalen.

Het kiezen van een geschikte bedrijfsbus

Een bedrijfsbus wordt vaak ingezet voor het vervoeren van grotere materialen. Bedenk bij het kiezen van een nieuwe bedrijfsbus dus goed hoeveel ruimte je nodig hebt. In principe kan meer ruimte dan je nodig hebt prettig zijn voor wanneer je incidenteel iets groters dan gebruikelijk mee wilt nemen, maar houdt rekening met het leasebedrag dat hoger wordt naarmate de bus groter wordt. Je zit wel jaren vast aan dit hogere huurbedrag, dus bedenk goed wat jij echt nodig hebt.

Ditzelfde advies gaat op voor de opties die je op de bus kan nemen. Elke optie extra levert een hoger leasebedrag op. Iets om rekening mee te houden dus.

Tip: weet je niet precies welk formaat of type bus geschikt voor je is? Overweeg dan eens om een bedrijfswagen kortdurend te huren voordat je gaat leasen. Hierdoor kun je laagdrempelig uitproberen wat voor jou prettig werkt. Vergelijk hier de verhuurbedrijven van verschillende bedrijfswagens.