Verhuisbus huren: De beste optie voor elke verhuizing

Staat er een verhuizing op de planning? Dan is een verhuisbus huren een slimme optie. Verhuisbussen hebben namelijk veel bagageruimte, waardoor jij al je spullen veilig van plek A naar plek B vervoert.

 

Bedenk van tevoren alvast wat voor soort verhuisbus je nodig gaat hebben. Heb je veel bagage dat vervoerd moet worden? Dan is een bakwagen wellicht de beste optie voor jou. Vervoer je slechts een kleine inboedel, of zelfs één meubelstuk? Dan kan het zijn dat je al genoeg hebt aan een bestelauto.

 

Ook is het slim om van tevoren vast te controleren wat voor soort rijbewijs je nodig hebt. Voor de meeste verhuiswagens is een rijbewijs B voldoende; afhankelijk van de grootte kan het echter zijn dat je een rijbewijs B+C nodig hebt. Ook hanteren de verhuurbedrijven soms een minimum leeftijd voor het huren van een verhuisbus. Altijd goed om dubbel te checken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan op de dag van je verhuizing.

Verschillende types verhuiswagens

Er zijn verschillende types verhuiswagens. Welke je het best kunt huren ligt aan je wensen en vereisten. Zo moet je bijvoorbeeld nadenken over de hoeveelheid spullen die je moet vervoeren, maar ook hoeveel mensen er in de bus moeten passen. Op basis van deze informatie kun je kiezen uit de volgende verhuiswagens:

 • Bestelauto: De ideale mix tussen de auto en een bestelbus. De veiligste keuze als je een kleine lading vervoert, en niet zeker bent over het rijden in een grote bestelbus, of als het gewoon niet nodig is om een grotere bus te huren.
 • Bestelbus: Busje met middelgrote laadruimte. Voor een bescheiden verhuizing, voor bijvoorbeeld studenten of kleinwonenden.
 • Elektrische bestelbus: Hetzelfde als de bestelbus, maar dan elektrisch aangedreven.
 • Bestelbus dubbele cabine: De dubbele cabine houdt in dat je in de bus een zitgedeelte en een groot laadgedeelte hebt. Deze bus is dus eigenlijk het kindje van een personenbusje en een bestelwagen. Vaak passen er vier tot vijf personen in de bus, en heb je ook nog genoeg laadruimte voor een (kleine) verhuizing.
 • Bakwagen zonder laadklep: Een bakwagen betekent dat het laadgedeelte niet helemaal geïntegreerd is met het busje zelf. Het voordeel hiervan is dat de bak (het laadgedeelte dus) lekker groot en hoog is.
 • Bakwagen met laadklep: Handig om te huren als je zware lading in de bakwagen wilt vervoeren. Door de hydraulische laadklep, die gebruik maakt van luchtdruk om de laadklep op en neer te bewegen, plaats je eenvoudig zware objecten in de verhuisbus zonder last van je rug te krijgen.

Wat zijn de voordelen van het huren van een verhuisbus?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het huren van een verhuisbus. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Efficiëntie: Een verhuisbus heeft veel bagageruimte, waardoor je al je spullen in één keer vervoert naar je nieuwe woning.
 • Kostenbesparend: Het huren van een verhuisbus is over het algemeen goedkoper dan het inhuren van een verhuisbedrijf.
 • Flexibiliteit: In tegenstelling tot verhuizen via een verhuisbedrijf, bepaal je zelf wanneer je verhuist en hoe lang je erover doet.
 • Een verhuizing op maat: Door de verschillende formaten verhuiswagens, kies je een verhuisbus op maat, afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je moet verhuizen. 
 • Milieuvriendelijk: Een verhuisbus huren is vaak ook een milieuvriendelijke keuze, omdat je door de grote bagageruimte in eenmaal je inboedel verhuist en niet meerdere keren heen en weer hoeft te rijden doordat niet alle spullen in je auto passen.

Tips voor het huren van een verhuisbus

Ga je een verhuisbus huren, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden.

 • Bepaal vóór de verhuur al de juiste grootte van de verhuisbus: Bedenk eerst hoeveel spullen je moet vervoeren, en welk type verhuisbus hier het beste bij past. Kies een busje dat groot genoeg is voor al je spullen en past binnen je budget.
 • Vergelijk verschillende aanbieders: Vergelijk de huurprijzen van verschillende verhuurbedrijven. Let hierbij op extra kosten, zoals brandstof- en verzekeringskosten.
 • Reserveer op tijd: Reserveer de verhuiswagen ruim van tevoren om zeker te zijn van beschikbaarheid. Soms werken aanbieders ook met vroegboekkorting, dus dit kan een bijkomend voordeel zijn.
 • Check de verhuurvoorwaarden: Lees de voorwaarden van de verhuur zorgvuldig door. Belangrijke zaken om te overwegen zijn de borg, de verzekering en de kosten voor extra kilometers.
 • Controleer de bus goed: Check de bus samen met een medewerker van het verhuurbedrijf om eventuele schade van tevoren vast te stellen. Zo weet je zeker dat deze schade niet op jou verhaald kan worden na jouw huurperiode.
 • Laad de verhuisbus slim in: Wees efficiënt in de indeling, en zet alles veilig en stevig vast. Maak hierbij gebruik van de beschikbare hulpmiddelen, zoals spanbanden en verhuisdekens.

Tips voor tijdens de rit

Ook om het rijden prettiger te maken hebben we alvast een aantal tips.

 • Maak een proefrit: Vaak is het mogelijk om een korte proefrit te maken, zodat je kunt wennen aan het rijden in een groter voertuig. Controleer tijdens deze proefrit alvast de lichten, bandenspanning en andere belangrijke onderdelen.
 • Plan je route: Stippel je route uit, en houd hierbij rekening met de grootte van de verhuisbus. Het is aangeraden om smalle straten en moeilijk bereikbare gebieden te vermijden.
 • Rijd voorzichtig: Naast dat de bus eigendom van iemand anders is, voorkom je met voorzichtig rijden ook dat jouw spullen beschadigd raken gedurende de rit. Een defensieve rijstijl valt dus aan te bevelen.
 • Lever de verhuisbus op tijd in: Lever de verhuisbus op tijd in om extra kosten te voorkomen, en zorg ervoor dat je alle spullen eruit haalt.

Wat kost het huren van een verhuisbus?

Een verhuisbus huren kost gemiddeld zo’n € 85,- per dag. Deze huurprijs is onder andere afhankelijk van het formaat van de bus, de duur van de huurperiode, de regio waarin je huurt en het aantal kilometers dat je rijdt. Naast de kosten die je betaalt voor de huur, moet je mogelijk ook extra kosten betalen voor verzekeringen, brandstof en eventuele extra kilometers die je rijdt. 

 

Ook is de huurprijs afhankelijk van het type voertuig. Onderstaand een overzicht van de gemiddelde prijs per verhuiswagen:

 • Bestelauto: Gemiddeld € 50,- per dag.
 • Bestelbus: Gemiddeld € 66,- per dag.
 • Elektrische bestelbus: Gemiddeld € 91,- per dag.
 • Bestelbus dubbele cabine: Gemiddeld € 77,- per dag.
 • Bakwagen zonder laadklep: Gemiddeld € 101,- per dag.
 • Bakwagen met laadklep: Gemiddeld € 123,- per dag.

Het is altijd verstandig om verschillende verhuurbedrijven te vergelijken voordat je een verhuisbus huurt, zodat je de beste prijs en voorwaarden vindt die passen bij jouw behoeften.
 

Veelgestelde vragen

Reserveren

Zijn er kosten verbonden aan het annuleren van een reservering?
Of er kosten verbonden zijn aan het annuleren van je reservering hangt grotendeels af van het gekozen verhuurbedrijf en op welk moment je wilt annuleren. Op tijd annuleren is in veel gevallen kosteloos. Vaak dient dit minimaal 24 uur voor vertrek te zijn, echter kan dit afwijken per verhuurder. Controleer dus goed de annuleringsvoorwaarden van de verhuurder waar je de verhuisbus wil huren.
Moet ik een borg betalen bij het huren van een verhuisbus?
Ja, bij vrijwel alle verhuurders dient een borg te worden betaald. De hoogte van de borg varieert van circa €300 tot circa €2.000, afhankelijk van het verhuurbedrijf, het type verhuisbus en of je het eigen risico hebt verlaagd. Als je een borg dient te betalen dan wordt dit vaak voldaan bij het ophalen van de gehuurde verhuisbus. Wanneer de verhuisbus volgens de voorwaarden van de verhuurder correct is ingeleverd na de huurperiode, dan krijg je de borg weer terug. Controleer de voorwaarden omtrent de eventuele borg dus altijd goed bij de verhuurder voordat je de verhuisbus huurt, om verrassingen te voorkomen.
Kan ik de lading die ik in de verhuisbus wil vervoeren verzekeren?
Ja, het is mogelijk om de lading te verzekeren, echter kan dit niet bij het verhuurbedrijf zelf. Zij hebben namelijk niet de mogelijkheid om de door jou vervoerde lading te laten verzekeren. Een eventuele verzekering voor de lading zal zelf moeten worden geregeld met een verzekeringsmaatschappij. Hiervoor kun je aankloppen bij je eigen, of een andere verzekeringsmaatschappij. Ben je van plan je inboedel te verhuizen? Dan raden wij je aan om te kijken naar een inboedelverzekering, waarbij het transport ervan ook verzekerd is.
Geldt er een minimale leeftijd voor het huren van een verhuisbus?
Ja, er geldt voor het huren van een verhuisbus een minimumleeftijd. Deze minimumleeftijd varieert van 18 tot 23 jaar, afhankelijk van het verhuurbedrijf en in sommige gevallen ook per voertuigtype. Ook moet bij het merendeel van de verhuurbedrijven de bestuurder het rijbewijs minimaal één jaar in bezit hebben. Controleer dus goed bij de verhuurders wat de minimumleeftijd is en hoe lang je minimaal het rijbewijs in bezit moet hebben om een verhuisbus te mogen huren.
Welke verhuisbus kan ik met het rijbewijs B huren?
In de meeste gevallen is het mogelijk om alle types verhuisbussen te huren met een normaal rijbewijs B. Echter heb je in sommige gevallen een rijbewijs BE nodig, dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de gehuurde verhuisbus meer dan 3.500 kilo weegt. Wanneer je twijfelt over het benodigde type rijbewijs kun je uiteraard het verhuurbedrijf benaderen om je te laten informeren over een bepaald type verhuisbus.
Wat is de hoogte van het eigen risico bij het huren van een verhuisbus?
De hoogte van het eigen risico varieert per verhuurbedrijf. De verhuisbussen zijn verzekerd, echter kan het voorkomen dat je schade rijdt die je niet op een ander kan verhalen. In dat geval betaal je het eigen risico. Sommige verhuurbedrijven hanteren een verhoogd eigen risico bij bestuurders onder een bepaalde leeftijd (vaak 21 jaar). Ook verschilt het eigen risico wanneer je particulier of zakelijk huurt. Tevens kun je het eigen risico bij veel partijen verlagen tegenover een meerprijs. Controleer dus altijd goed wat het eigen risico is.

Levering

Hoe worden de brandstofkosten berekend?
In veel gevallen krijg je de verhuisbus mee met een volle tank en dien je hem ook weer met een volle tank in te leveren. De brandstof die je gebruikt tijdens jouw huurperiode betaal je in dat geval zelf. Zorg wel dat je de verhuisbus dicht bij het verhuurbedrijf weer vol tankt, zodat je de verhuisbus ook daadwerkelijk inlevert met een volle tank. Daarmee voorkom je eventuele extra kosten voor het bijvullen van brandstof. Soms kun je er ook voor kiezen om de verhuisbus in te leveren zonder volle tank, waarbij de verhuurder bekijkt hoeveel brandstof er is verbruikt en dit aan jou doorberekent. Dit is vaak duurder dan wanneer je de verhuisbus met een volle tank moet inleveren omdat een verhuurder vaak een hogere brandstofprijs hanteert dan het tankstation. Controleer altijd de voorwaarden omtrent het brandstofgebruik bij de verhuurder voordat je gaat huren.
Waar moet ik op letten bij het ophalen van de verhuisbus?
Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als je de verhuisbus gaat ophalen: Vergeet niet om je rijbewijs mee te nemen. Ook is het handig om de bevestiging van de reservering mee te nemen. Bekijk vóór de huurperiode of de borg contant of via de pin betaald moet worden, dit verschilt per verhuurbedrijf. Daarnaast vragen sommige verhuurbedrijven om een adreslegitimatie mee te nemen, denk hierbij aan een afschrijving van je telefoonabonnement of een bankoverschrijving. Ten slotte raden wij je aan om bij het ophalen van de verhuisbus foto's te maken van alle eventuele huidige schade aan de verhuisbus. Laat deze schade op papier erkennen door het verhuurbedrijf. Lever je de verhuisbus weer in? Laat dan de verhuurder op het formulier erkennen dat er geen nieuwe beschadigingen zijn aangebracht tijdens jouw huurperiode om eventuele onenigheid te voorkomen
Kan ik de verhuisbus na sluitingstijd inleveren?
In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de verhuisbus na sluitingstijd in te leveren. Is het voor jou niet mogelijk om de verhuisbus tijdens de openingstijden in te leveren? Let hier dan extra goed op tijdens het reserveren van de verhuisbus. Vaak staat op de website van het verhuurbedrijf vermeld of je de verhuisbus na sluitingstijd kunt inleveren. Mocht je het online niet kunnen vinden, dan raden wij je aan om contact op te nemen met het verhuurbedrijf.
Kan ik de verhuisbus inleveren op een andere locatie dan waar ik deze heb opgehaald?
Of je de verhuisbus op een andere locatie kan inleveren dan waar je deze hebt opgehaald, hangt af van het verhuurbedrijf. In sommige gevallen is dit mogelijk. Als je de verhuisbus wilt inleveren op een andere locatie, kan er een extra toeslag in rekening worden gebracht. Neem contact op met het door jou gekozen verhuurbedrijf en bespreek de mogelijkheden en eventuele voorwaarden door.

Gebruik

Wat moet ik doen bij pech of schade aan de gehuurde verhuisbus?
In de meeste gevallen bevindt er zich een calamiteitenformulier in het dashboardkastje. Hier kun je precies zien wat je in welke situatie moet doen. Mocht deze niet aanwezig zijn, of kom je er niet uit, dan raden wij je aan om contact op te nemen met de verhuurder. De verhuurder zal jou verder helpen en je uitleggen wat je moet doen. Mocht het zo zijn dat je niet verder kunt rijden, dan zal er in de meeste gevallen hulp bij pech of vervangend vervoer worden geregeld. Wij raden je aan altijd direct foto's te maken van de verhuisbus en eventuele schade zodat je de pech kunt aantonen op een later moment. Het Europese schadeformulier kun je vaak in het dashboardkastje vinden, daarnaast is het ook mogelijk om deze online te downloaden. Zorg in ieder geval dat je veilig langs de weg staat.
Mag ik met de gehuurde verhuisbus naar het buitenland rijden?
Het is bij veel verhuurders toegestaan om met de verhuisbussen naar het buitenland te rijden. Dit kan uiteraard afwijken, dus controleer altijd goed bij de verhuurder of het mogelijk is om met de verhuisbus naar het buitenland te rijden. Voor sommige voertuigen is het verplicht om speciale milieustickers en/of vignetten aan te schaffen en in sommige landen geldt een extra tol voor specifieke voertuigen. Omdat de regels per land en type voertuig verschilt, kun je uiteraard voor meer informatie terecht bij het verhuurbedrijf. Het niet aanschaffen van een milieusticker of vignet kan leiden tot vervelende kosten, laat je daarom vooraf goed informeren.
Mag er iemand anders de verhuisbus besturen terwijl ik hem heb gehuurd?
In de meeste gevallen is het toegestaan dat iemand anders dan de huurder de verhuisbus bestuurt. Echter dient die andere bestuurder vooraf wel zijn rijbewijs te laten controleren. Dit heeft te maken met de verzekering van de verhuisbus. Ook kan het zijn dat hiervoor een toeslag in rekening wordt gebracht. Ben jij zelf de huurder maar rijdt iemand anders? Dan blijf jij wel de verantwoordelijke van de verhuisbus, bijvoorbeeld voor schade en/of boetes. Controleer altijd bij het door jou gekozen verhuurbedrijf of het mogelijk is dat iemand anders dan de huurder de verhuisbus bestuurt, het komt namelijk ook voor dat alleen degene die staat vermeld in het huurcontract de gehuurde verhuisbus mag besturen.
Is het mogelijk om de huurperiode tijdens het gebruik van de verhuisbus te verlengen of in te korten?
In de meeste gevallen is het mogelijk om tijdens het gebruik de huurperiode te verlengen, mits de betreffende verhuisbus voor deze periode nog beschikbaar is en de verlenging van de huurperiode tijdig aangekondigd wordt. Afhankelijk van het verhuurbedrijf zou er nog een extra borgstelling gevraagd kunnen worden. Bij sommige verhuurbedrijven is het ook mogelijk om de huurperiode in te korten, dit is echter sterk afhankelijk van het verschil tussen de verwachte en de gerealiseerde huurperiode. Informeer bij jouw verhuurbedrijf naar de mogelijkheden.