Auto huren via Huren.nl

Een auto huren is een goede oplossing wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat of tijdelijk een auto nodig hebt. Maar waar huur je een goedkope auto? En welke auto kun je dan het beste huren? Er zijn tegenwoordig veel autoverhuurbedrijven, ieder met een divers aanbod. Ook zijn er steeds meer auto deelconcepten, waar je eenvoudig door middel van een app een auto kunt huren voor een korte(re) periode. Wat het meest voor jou geschikt is, ligt aan verschillende factoren, zoals de duur van de huurperiode. Het is dus slim om van tevoren verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op basis van deze factoren, zodat jij snel de weg op kan met een geschikte huurauto. Wij helpen jou daar graag bij.

Waar moet je op letten bij een huurauto?

Wanneer je van plan bent om een auto te huren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Rijbewijs, minimale leeftijd en rijervaring

Bij het huren van een auto is het vanzelfsprekend dat je een geldig rijbewijs B in bezit moet hebben. Ook moet je dit kunnen tonen wanneer je de huurauto ophaalt. Qua leeftijd mag je in Nederland (zelfstandig) een auto besturen vanaf je achttiende levensjaar, echter kan de verhuurder een hogere minimumleeftijd hanteren of een aantal jaren rijervaring eisen. Dit hangt af van het verhuurbedrijf en het type voertuig dat je wilt huren. Over het algemeen eisen de autoverhuurders minimaal één jaar rijervaring en varieert de minimale leeftijd tussen de 18 en 23 jaar. In sommige gevallen brengen de verhuurders een extra toeslag in rekening voor bestuurders onder een bepaalde leeftijd. Controleer dit altijd goed van tevoren, zodat je er zeker van bent dat je de auto kunt huren en of hier kosten aan verbonden zijn.

Betalen van borg

Vrijwel alle verhuurders vragen een borg. Dit bedrag dient als zekerheid voor de verhuurder, mocht er schade aan de auto ontstaan of als je de auto niet op tijd terugbrengt. Deze borg varieert van circa €300,- tot €1000,- en hangt af van het verhuurbedrijf, het type huurauto en of je het eigen risico hebt verlaagd. De borg krijg je weer terug als je de wagen onbeschadigd en volgens de voorwaarden van de verhuurder inlevert. Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat de borg weer wordt teruggestort na het inleveren van de auto.

Algemene (huur)voorwaarden

Wanneer je een auto gaat huren, is het van groot belang om de algemene voorwaarden van de verhuurder goed door te nemen. Hierin staan belangrijke zaken vermeld, zoals:

 • de minimale leeftijd en rijervaring;
 • de hoogte van de borg;
 • het eigen risico;
 • het rijden in het buitenland;
 • een eventuele tweede bestuurder;
 • de voorwaarden voor het inleveren van de auto.

Door de voorwaarden zorgvuldig te lezen, voorkom je verrassingen achteraf en weet je precies waar je aan toe bent tijdens het huren van een auto.

Verschillende soorten auto’s om te huren

Er zijn veel verschillende soorten huurauto’s waar je uit kunt kiezen. Welke auto je uiteindelijk het beste kan huren, ligt compleet aan de situatie waar je inzit en wat voor wensen je hebt. Om de keuze wat makkelijker te maken, lichten we de verschillende soorten huurauto’s toe.

 • Hatchback: De hatchback is een kleine, compacte auto met een open kofferbak. Door het formaat is de hatchback een goedkope auto om te huren. De hatchback is te huur in een 3- of 5-deurs uitvoering.
 • Sedan: De sedan wordt vaak gezien als een zakelijke auto. De sedan heeft 4 deuren en een aparte, platte kofferbak. Dit betekent dat de kofferbak meestal enkel via de buitenkant te bereiken is.
 • Stationwagen: De stationwagen biedt meer ruimte dan de hatchbacks en sedans. Dit komt doordat de achterzijde van de auto langer en hoger doorloopt. Het is de ideale auto om te huren wanneer je met de familie op vakantie gaat en dus veel bagageruimte nodig hebt.
 • MPV: De MPV is een grote 7-persoonsauto, en is in verschillende uitvoeringen te huur. Zo kun je een MPV huren die (achter) normale deuren of schuifdeuren heeft. De MPV is ideaal voor verhuizingen, kinderfeestjes en groepsuitjes.
 • Cabrio: Een cabriolet is een personenauto waarvan het dak open kan. Er zijn verschillende soorten cabrio’s te huur; bijvoorbeeld met 2 of 4 zitplaatsen. Let wel op, de beenruimte van een cabrio met 4 zitplaatsen is achterin vaak beperkt.
 • SUV: De SUV is een comfortabele auto met een hoge instap. De SUV heeft vaak veel kracht en een vierwielaandrijving. Het grootste voordeel van de SUV is dat deze veel laadruimte biedt, en zitruimte voor (vaak minimaal) 5 personen.
 • Personenauto met trekhaak: Een personenauto met de mogelijkheid om een aanhangwagen aan te koppelen middels een trekhaak. Deze auto is dus ideaal voor verhuizingen, verbouwingen of vakanties. Belangrijk is om te letten op het maximale trekgewicht van de door jou gekozen huurauto.
 • Elektrische auto: Een elektrisch aangedreven personenauto. Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s te huur; van hatchbacks tot SUV’s. 

Wat kost het huren van een auto?

Een auto huren kost gemiddeld zo’n € 61,- per dag. Bij deze prijs zitten de bijkomende kosten zoals verzekeringen, brandstofkosten, overige extra’s (zoals een kinderzitje of extra bestuurder) en kosten per kilometer niet inbegrepen. 

De verzekeringskosten en kosten voor overige extra’s verschillen per aanbieder. Ook hanteert elke verhuurder een verschillend aantal vrije kilometers per dag, waarover je geen extra kosten hoeft te betalen. Wanneer dit aantal overschreden wordt, betaal je een prijs per kilometer die gemiddeld rond de € 0.10 - 0.30 ligt. 

Het is dus belangrijk om naast de standaardprijs ook de verschillende aanbieders te vergelijken op de bijkomende kosten.

Kosten per type voertuig

Een andere belangrijke factor die invloed heeft op de huurprijs is het type voertuig. Over het algemeen geldt: hoe luxer of groter het voertuig, des te hoger de kosten. Onderstaand vind je de gemiddelde huurprijs per type huurauto.

 • Hatchback: Gemiddeld € 36,- per dag.
 • Sedan: Gemiddeld € 70,- per dag.
 • Stationwagen: Gemiddeld € 59,- per dag.
 • MPV: Gemiddeld € 69,- per dag.
 • Cabrio: Gemiddeld € 85,- per dag.
 • SUV: Gemiddeld € 66,- per dag.
 • Personenauto met trekhaak: Gemiddeld € 56,- per dag.
 • Elektrische auto: Gemiddeld € 52,- per dag.

Deze huurprijzen zijn gebaseerd op de data in ons systeem. Naast de huurprijs zijn de huurvoorwaarden ook van groot belang wanneer je een auto gaat huren. Kies daarom eerst het type auto dat je wilt huren, en vergelijk vervolgens eenvoudig de verschillende aanbieders en bijbehorende huurvoorwaarden. 

Hoeveel kost het huren van een deelauto?

De kosten van een deelauto zijn opgebouwd uit verschillende elementen. Allereerst betaal je een tarief per minuut of per uur dat de auto wordt gebruikt. Dit tarief omvat de kosten voor brandstof, verzekering en onderhoud van het voertuig. Daarnaast kunnen er ook aanvullende kosten zijn, zoals een registratie- of lidmaatschapsvergoeding, afhankelijk van het specifieke deelautoplatform. 

Veelgestelde vragen

Reserveren

Hoe reserveer ik een auto?
Bij het merendeel van de verhuurders kun je een auto online reserveren. In sommige gevallen dien je de auto telefonisch te reserveren. Kies eerst welk type auto je wil huren. Geef daarnaast bij de reservering aan wanneer je de auto wil ophalen en wanneer je hem weer in wil leveren.
Kan ik een auto huren op zondag?
Een auto huren op zondag is mogelijk wanneer het door jou gekozen verhuurbedrijf is geopend op zondag. Dit is maar bij enkele verhuurders van toepassing. Vergelijk de verhuurbedrijven dus op openingstijden en bekijk bij welk autoverhuurbedrijf je de auto kunt huren op zondag. In sommige gevallen is het verhuurbedrijf niet geopend op zondag, maar kun je wel de auto ophalen. Informeer naar de mogelijkheden bij het verhuurbedrijf. Indien je de auto wil gebruiken op zondag maar het niet mogelijk is om deze op te halen op zondag, dan adviseren wij je om de auto voor het gehele weekend te huren en bijvoorbeeld op vrijdag of zaterdag al op te halen en maandag in te leveren.
Kan ik ook een auto huren van een particulier?
Ja, het is mogelijk om een auto te huren van een particulier. Via diverse huurportalen kun je een auto van een particulier zoeken in jouw omgeving om te huren. Bekijk goed via het huurportaal waar je de auto huurt hoe je bent verzekerd tijdens de huurperiode. Vaak heeft het huurportaal de verzekering geregeld en is de prijs hiervan inbegrepen in de huurprijs van de auto. Vergelijk via welke huurportalen je een auto van een particulier kunt huren. Huur een auto van een particulier en bespaar op kosten en spaar het milieu.
Zijn er kosten verbonden aan het annuleren van mijn reservering?
Op tijd annuleren is in veel gevallen kosteloos, vaak dient dit minimaal 24 uur voor vertrek te zijn. Dit hangt echter wel af van de verhuurder waar je de auto wil huren en op welk moment je wil annuleren, controleer dus goed de annuleringsvoorwaarden van het verhuurbedrijf.
Moet ik een borg betalen bij het huren van een auto?
Bij vrijwel alle verhuurders dient een borg te worden betaald. De hoogte van de borg varieert van circa €300 tot circa €1.000, afhankelijk van het verhuurbedrijf, het type huurauto en of je het eigen risico hebt verlaagd. Duurdere auto's hebben vaak een hogere borg. Als je een borg dient te betalen dan wordt dit vaak voldaan bij het ophalen van de huurauto. Wanneer de auto volgens de voorwaarden van de verhuurder correct is ingeleverd na de huurperiode, dan krijg je de borg weer retour. Of je dit contant of per bank terug krijgt hangt af van de verhuurder waar je de auto hebt gehuurd en hoe je de borg hebt betaald. Controleer de voorwaarden omtrent de eventuele borg altijd goed bij de verhuurder voordat je de auto huurt, dit om verrassingen te voorkomen.
Geldt er een minimale leeftijd voor het huren van een auto?
De minimale leeftijd varieert van 18 tot 23 jaar, afhankelijk van het verhuurbedrijf en vaak ook per voertuigtype. Bij het merendeel van de huurders moet de bestuurder minimaal één jaar het rijbewijs in bezit hebben. Controleer daarom goed bij de verhuurders wat de minimum leeftijd is en hoe lang je minimaal het rijbewijs in bezit moet hebben.
Wat is het eigen risico bij het huren van een auto?
De hoogte van het eigen risico varieert per verhuurbedrijf. De huurauto's zijn verzekerd, echter kan het voorkomen dat je schade rijdt die je niet op een ander kunt verhalen. In dat geval betaal je het eigen risico. Sommige verhuurbedrijven hanteren een verhoogd eigen risico bij bestuurders onder de 21 jaar. Controleer daarom goed voordat je gaat huren wat het eigen risico is.
Kan ik het eigen risico van een huurauto verlagen?
In veel gevallen kan het eigen risico worden verlaagd of zelfs worden afgekocht. Je betaalt dan een bedrag bovenop de huurprijs per dag waarmee je je eigen risico verlaagt of aanpast. Controleer bij de door jou gekozen verhuurder of je het eigen risico kan verlagen of afkopen en zo ja, wat de kosten hiervan zijn. Het eigen risico is bij veel verhuurders relatief hoog, terwijl de kosten om het eigen risico te verlagen relatief laag zijn. Wij raden je daarom aan om, mits mogelijk bij jouw verhuurder, het eigen risico te verlagen of volledig af te kopen.
Krijg ik korting wanneer ik de auto langer huur?
In veel gevallen is een auto huren voor een week voordeliger dan een auto huren per dag omdat de dagprijs wordt verlaagd wanneer je de auto langer huurt. Dit is wel afhankelijk van het verhuurbedrijf waar je de auto huurt.

Levering

Waar moet ik op letten bij het ophalen van de huurauto?
Neem bij het ophalen van de huurauto je rijbewijs mee en zorg dat je de eventuele borg kan voldoen. Of dit contant of per pinautomaat kan hangt af van het verhuurbedrijf, controleer dit daarom voordat je de huurauto gaat ophalen. Daarnaast raden wij je aan om bij het ophalen van de huurauto foto's te maken van alle eventuele huidige schadeplekken aan de huurauto. Laat deze schade op papier erkennen door het verhuurbedrijf. Lever je de auto weer in? Laat dan de verhuurder op het formulier erkennen dat er geen nieuwe beschadigingen zijn aangebracht tijdens jouw huurperiode om eventuele onenigheid te voorkomen.
Kan ik de huurauto na sluitingstijd inleveren?
In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de huurauto na sluitingstijd in te leveren. Is het voor jou niet mogelijk om de auto tijdens de openingstijden in te leveren, let dan extra goed op tijdens het reserveren van de auto. Vaak staat op de website van het verhuurbedrijf vermeld of je de bedrijfswagen na sluitingstijd kunt inleveren. Mocht je het online niet kunnen vinden, dan raden wij jou aan om contact op te nemen.
Kan ik de huurauto inleveren op een andere locatie dan waar ik deze heb opgehaald?
Of je de huurauto kan afleveren op een andere locatie dan waar jij deze hebt opgehaald hangt af van het verhuurbedrijf waar je de auto gaat huren. In sommige gevallen is dit mogelijk. Soms wordt er een toeslag berekend wanneer je de auto inlevert bij een andere locatie. Neem contact op met het door jou gekozen verhuurbedrijf en bespreek de mogelijkheden en eventuele voorwaarden.
Kan ik de huurauto inleveren op een andere locatie dan waar ik deze heb opgehaald?
Of je de huurauto kan afleveren op een andere locatie dan waar jij deze hebt opgehaald hangt af van het verhuurbedrijf waar je de auto gaat huren. In sommige gevallen is dit mogelijk. Soms wordt er een toeslag berekend wanneer je de auto inlevert bij een andere locatie. Neem contact op met het door jou gekozen verhuurbedrijf en bespreek de mogelijkheden en eventuele voorwaarden.

Gebruik

Moet ik de brandstof zelf betalen?
Ja, de brandstof tijdens het gebruik betaal je altijd zelf. In veel gevallen krijg je de auto met een volle tank mee en dien je de auto ook weer met een volle tank in te leveren. Zorg wel dat je de auto dichtbij het verhuurbedrijf weer vol tankt zodat je de auto ook daadwerkelijk inlevert met een volle tank. Daarmee voorkom je eventuele extra kosten voor het bijvullen van brandstof. Soms kun je er ook voor kiezen om de auto in te leveren zonder volle tank waarbij de verhuurder bekijkt hoeveel brandstof er is verbruikt en dit aan jou doorberekent. Dit is vaak duurder dan wanneer je de auto met een volle tank moet inleveren omdat een verhuurder vaak een hogere brandstofprijs hanteert dan het tankstation. Controleer altijd de voorwaarden omtrent het brandstofgebruik bij de verhuurder voordat je gaat huren.
Mag ik met een huurauto naar het buitenland rijden?
Het is bij veel verhuurders toegestaan om met de auto naar het buitenland te rijden. Dit kan uiteraard afwijken, dus controleer altijd goed bij de verhuurder of het mogelijk is om met de auto naar het buitenland te rijden. Wil je de auto speciaal huren om in het buitenland te gebruiken, dan kan het interessanter zijn om een auto in het buitenland te huren.
Mag er iemand anders de auto besturen terwijl ik de auto zelf heb gehuurd?
In veel gevallen is het geen probleem dat iemand anders de auto gaat besturen dan de persoon die de auto heeft gehuurd. Echter dient die andere bestuurder vooraf wel zijn rijbewijs te laten controleren. Dit heeft te maken met de verzekering van de huurauto. Ben jij zelf de huurder maar rijdt iemand anders? Dan blijf jij wel de verantwoordelijke van de huurauto, bijvoorbeeld voor schade en/of boetes. Controleer bij het door jou gekozen verhuurbedrijf of het mogelijk is dat iemand anders dan de huurder de auto bestuurt, het komt namelijk ook voor dat alleen degene die staat vermeld in het huurcontract de huurauto mag besturen.
Kan ik de huurperiode tijdens het gebruik verlengen?
Of je de huurperiode tijdens het gebruik kan verlengen hangt af van de voorwaarden van het verhuurbedrijf waar jij wilt gaan huren. Vaak is het mogelijk om tijdens het gebruik de huurperiode te verlengen mits dit een bepaald aantal uren vóór het inleveren van de auto wordt gevraagd. Informeer bij jouw verhuurbedrijf naar de mogelijkheden.
Wat moet ik doen als ik pech krijg met de huurauto?
Neem bij pech met de huurauto direct rechtstreeks contact op met de verhuurder voor informatie en hulp. Wij raden je aan altijd direct foto's te maken van de auto en eventuele schade zodat je de pech kunt aantonen op een later moment. De verhuurder zal jou verder helpen en je uitleggen wat je moet doen. Zorg in ieder geval dat je veilig langs de weg staat.