Een auto leasen; rijd een nieuwe auto en betaal per maand

Ben je toe aan een nieuwe auto of lijkt het je simpelweg erg prettig om in een splinternieuwe auto te rijden? Dit gaat vaak gepaard met een grote investering. Soms is het niet prettig om dat in één keer te doen, of kan het simpelweg niet. In dit geval biedt een lease auto te uitkomst. Bij autolease rijd je een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag. Hierdoor weet je precies wat je kunt verwachten en spreid je de kosten. Handig!

Verschillen tussen private lease en zakelijk leasen

Waar vroeger een auto leasen in bijna alle gevallen door bedrijven werd gedaan, vindt er tegenwoordig steeds meer private lease plaats. Een privé auto leasen wordt door steeds meer particulieren gedaan zodat zij zorgeloos een nieuwe auto kunnen rijden zonder een grote aankoopsom op te hoesten.

Tussen private lease en zakelijk leasen zit qua voorwaarden niet heel veel verschil. Er zijn echter enkele dingen waar je bij zakelijk leasen rekening moet houden, terwijl je daar bij private lease vaak alle vrijheid in hebt.

  • Zakelijk zit je vaak vast aan een budget.
  • Bij private lease kun jij elke auto kiezen zolang je dit maar kunt betalen.
  • Bij sommige bedrijven mag je sommige automerken niet rijden, of moet je een specifieke kleur kiezen.
  • Bij private lease is het volledig jouw keuze.
  • Rijd je de lease auto niet privé? Dan moet je vaak alle ritten bijhouden in een rittenregistratie.
  • Rijd je de auto meer dan 500 kilometer privé? Dan betaal je zelf bijtelling.

Welke soort autolease past bij mij?

Binnen leasing, of je nu voor zakelijk of private lease kiest, zijn er meerdere soorten te onderscheiden. Dit zijn operational lease, financial lease en shortlease. Wij leggen ze hieronder voor jou uit. Bekijk wat het beste past binnen jouw gebruikssituatie en jouw wensen en maak een doordachte keuze.

Operational lease

Operational lease lijkt het meeste op huren. Je betaalt hier een vast bedrag per maand waar alles in zit. Hierbij kun je denken aan onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting. Je hoeft alleen de brandstof te betalen.

Houd er rekening mee dat bij operational lease de leasemaatschappij volledig eigenaar blijft van de auto. Je bouwt daardoor dus zelf ook geen schadevrije jaren op tijdens de leaseperiode. Je profiteert daarnaast dus ook niet van de eventuele restwaarde van de auto. Jouw maandbedrag is puur voor het gebruik van de auto. Dit maakt operational lease echter wel heel comfortabel en zorgeloos.

Financial lease

Financial lease is in feite huurkoop. Je koopt de auto en betaalt deze af binnen een bepaalde looptijd. Na de looptijd ben je volledig eigenaar van de auto.

In tegenstelling tot operational lease betaal je naast het vaste maandbedrag voor het auto leasen zelf de kosten voor onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting. Je zou denken dat daardoor het vaste leasebedrag lager ligt dan bij operational lease, maar omdat je bij financial lease eigenaar wordt van de auto ligt dit bedrag juist hoger.

Ga je voor zakelijke financial lease, dan heb je een aantal fiscale voordelen. Zo kun je de rente, BTW en afschrijvingen aftrekken. Die voordelen mis je als bedrijf bij operational lease.

Shortlease

Een relatief nieuwe vorm van leasen is shortlease. Shortlease is een langdurige huurovereenkomst van minimaal één maand. Shortlease is net als operational lease zorgeloos omdat het een all-in bedrag betreft waarbij de leasemaatschappij of het verhuurbedrijf de onderhoudskosten, reparaties, verzekering en belasting op zich neemt en daarnaast ook het volledige eigenaarschap. Daarnaast is shortlease na de minimale maand lease dagelijks opzegbaar wat shortlease erg flexibel maakt. Omdat de leaseperiode vrij kort is en het verhuurbedrijf alle risico’s op zich neemt is shortlease duurder dan andere vormen van lease.

Zakelijk leasen: de bijtelling uitgelegd

Ga je zakelijk leasen en ga je de lease auto privé gebruiken? Houd dan rekening met de eventuele bijtelling. De bijtelling wordt van kracht wanneer jij meer dan 500 kilometer per jaar met de auto privé gaat rijden. De bijtelling is op te delen in twee categorieën, namelijk 4% wanneer de CO2-uitstoot van de auto gelijk is aan 0 en 22% voor alles dat meer dan 0 gram CO2-uitstoot heeft.

Voorbeeld berekening bijtelling

Jouw nieuwe leaseauto heeft een nieuwwaarde van €40.000 en een bijtelling van 22%. De bijtelling is dan (€40.000 x 22%) €8.800. Om te bekijken wat je netto van dit bedrag moet betalen, moet dit bijtellingsbedrag worden vermenigvuldigd met het inkomstenbelastingtarief waar je in valt. Stel dat dit 38,10% is, dan betaal je netto dus (€8.800 x 38,10%) €3.352,80 per jaar. Dit staat gelijk aan €279,40 per maand.