Woningen huren

Liever een huis huren dan kopen?

Een woning huren kan een grote stap in je leven zijn: misschien ga je wel samenwonen, of heb je eindelijk de knoop doorgehakt om naar een andere stad te verhuizen. Het huren van een huis brengt vele voordelen met zich mee. Veel mensen kiezen voor het huren van een woning in plaats van kopen. Als je een woning huurt ben je meer flexibel en mobieler mocht je niet lang op één plek willen wonen. Naar wat voor type huurwoning ben jij op zoek? Zoek je een appartement in de binnenstad van een grote stad met meerdere slaapkamers, omdat je altijd in een bruisende omgeving wil zijn en aan cafés, supermarkten en gezelligheid niet te kort wil komen? Of zoek je juist een woning buiten, aan de rand van de stad in het groen, zodat je dicht bij je werk bent maar toch lekker breed kunt wonen met een mooie tuin erbij, ideaal voor kinderen om op te groeien? Op Huren.nl vind je huurwoningen verspreid door heel Nederland.

Waar moet je op letten bij het huren van een huis?

Als je van plan bent om voor het eerst een woning te huren, kan het een goed idee zijn om je van te voren goed in te lezen op het gebied van woningenhuur en de woningmarkt in het algemeen. Het lijkt heel simpel, een huis huren, maar er kunnen addertjes onder het gras zitten. Het huren van een huis moet een leuke, spannende nieuwe stap in je leven zijn, en niet een stressvolle, vervelende zaak. Houd daarom rekening met een aantal aspecten als je op zoek gaat naar huurwoningen. De prijs van een huurwoning wordt vaak exclusief gas, water en licht aangeboden. Dit houdt in dat er nog een bepaald bedrag bovenop je maandlasten kan komen. Bij de huur van appartementen in flatgebouwen en appartementencomplexen komt het vaak voor dat je per maand ook een bepaald bedrag aan servicekosten moet betalen. Servicekosten zijn de kosten voor bijvoorbeeld gebruik van gemeenschappelijke ruimtes zoals liften, trappenhuizen, fietsenstalling en parkeergarage, maar ook de schoonmaak van hallen bijvoorbeeld. Soms worden gas, water en licht bij de servicekosten berekend, maar meestal wordt dit los berekend.

Handig om te weten als je een woning gaat huren:

Hoe wordt de huur van een woning eigenlijk bepaald? Als je het niet eens bent met de hoogte van de huur van je huis, kun je er dan bezwaar tegen maken? In sommige gevallen kan dit. In ons land hebben we een zogenaamd puntensysteem, wat de hoogte van de huur bepaalt. Afhankelijk van een aantal facturen krijgt de woning die verhuurd wordt een aantal punten. Dit aantal punten staat dan weer voor een maximaal bedrag aan kale huur. Let op: de kale huur is dus de huurprijs zonder extra’s zoals gas/water/licht en servicekosten. Komt de kale huurprijs van jouw woning boven de maximale prijs volgens het puntensysteem, dan kan je dit aandragen bij de huurcommissie. Voor huurwoningen waarvan de kale huur boven een bepaald bedrag is, geldt dit puntensysteem niet. Deze woningen worden verhuurd met een geliberaliseerd huurcontract (vrije sector).

Gerelateerde categorie├źn