Home
Onafhankelijk vergelijken van verhuurders

Op vakantie: auto, caravan of camper?

Hoe ga jij dit jaar op vakantie? Huren.nl geeft tips

Het niet hebben van een auto. De ene persoon denkt dan gelijk: goed voor het milieu want je gaat met het openbaar vervoer en goed voor de portemonnee want zelfs als je nooit met je auto rijdt betaal je toch vaak per maand een fiks bedrag aan verzekeringen en belastingen voor de auto. De andere persoon zegt: maar hoe kom ik dan van A naar B als ik op vakantie ben? Of, sterker nog, hoe kom ik überhaupt op mijn vakantieadres aan? Huren.nl biedt je de meest voor de hand liggende, maar tegelijkertijd ook meest briljante oplossing: een auto huren voor vakantie!

Ik ga op vakantie en ik neem mee: een huurauto!

Het huren van een auto is steeds populairder. Het kan zijn dat je zelf geen auto hebt en graag een roadtrip wilt houden door Europa. Dan kun je dus heel goed een auto huren in Nederland, om hier vervolgens mee op avontuur te gaan. Een auto huren voor vakantie is eigenlijk heel makkelijk. Er komt net iets meer bij kijken als je een auto in het buitenland wilt huren. Dat komt omdat afhankelijk van in welk land je een auto van plan bent te gaan huren, de regels nogal eens kunnen verschillen. Zo is het per land verschillend wat de minimumleeftijd is waarop je in een huurauto mag rijden. Als je alleen bent, met z’n tweetjes, drieën, vieren of vijven is het huren van een auto ideaal. Bedenk ook dat een grotere auto iets duurder zal uitvallen, maar als je de kosten deelt onder de vijf inzittenden, dan valt de prijs hartstikke mee. Zijn jullie met z’n zessen, zevenen, achten of negenen? Dan kun je een busje huren. Er zijn busjes voor zes personen, maar ook busjes voor negen personen te huur, waar je gewoon in mag rijden met je rijbewijs B. Rijd je graag in stijl en ben je een fan van de Beatles, felle kleuren, retro en de hippiecultuur? Dan kun je ook een Volkswagen busje huren om mee op vakantie te gaan! Er zijn verhuurbedrijven die speciaal hun VW busjes hebben omgebouwd tot kleine campertjes!

Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis er naartoe

Wil je je huurauto combineren met een slaapplek? Dat kan: dan huur je gewoon een camper. Je kunt per vliegtuig of ander vervoermiddel naar jouw droombestemming, alwaar je een camper hebt gehuurd via Huren.nl, maar je kunt natuurlijk ook een camper huren in Nederland, thuis al je spulletjes in de camper laden en ergens in Drenthe, Groningen of het zuiden van ons land parkeren om daar te kamperen. Wil je Nederland juist uit? Trap dan het gas in, kies een alternatieve route dan de Route Soleil en binnen een dag zit je op een zonovergoten veld te BBQ’en en te roddelen over de enorme barbecue van de Franse buren. Heb je een eigen auto maar wil je toch als een slak je eigen huisje meenemen? Dan kun je er voor kiezen om een caravan te huren. Erg handig! Houd wel rekening met de route die je rijdt, je kunt niet altijd onder de meest pittoreske bruggetjes door. Huren.nl wenst je een heel fijne vakantie en een goede reis!

Veelgestelde vragen

Reserveren

 • Hoe reserveer ik een auto?

  Bij het merendeel van de verhuurders kun je een auto online reserveren. In sommige gevallen dien je de auto telefonisch te reserveren. Kies eerst welk type auto je wil huren. Geef daarnaast bij de reservering aan wanneer je de auto wil ophalen en wanneer je hem weer in wil leveren.

 • Kan ik een auto huren op zondag?

  Een auto huren op zondag is mogelijk wanneer het door jou gekozen verhuurbedrijf is geopend op zondag. Dit is maar bij enkele verhuurders van toepassing. Vergelijk de verhuurbedrijven dus op openingstijden en bekijk bij welk autoverhuurbedrijf je de auto kunt huren op zondag. In sommige gevallen is het verhuurbedrijf niet geopend op zondag, maar kun je wel de auto ophalen. Informeer naar de mogelijkheden bij het verhuurbedrijf. Indien je de auto wil gebruiken op zondag maar het niet mogelijk is om deze op te halen op zondag, dan adviseren wij je om de auto voor het gehele weekend te huren en bijvoorbeeld op vrijdag of zaterdag al op te halen en maandag in te leveren.

 • Kan ik ook een auto huren van een particulier?

  Ja, het is mogelijk om een auto te huren van een particulier. Via diverse huurportalen kun je een auto van een particulier zoeken in jouw omgeving om te huren. Bekijk goed via het huurportaal waar je de auto huurt hoe je bent verzekerd tijdens de huurperiode. Vaak heeft het huurportaal de verzekering geregeld en is de prijs hiervan inbegrepen in de huurprijs van de auto. <a href="/p10871/auto-delen">Vergelijk</a> via welke huurportalen je een auto van een particulier kunt huren. Huur een auto van een particulier en bespaar op kosten en spaar het milieu.

 • Zijn er kosten verbonden aan het annuleren van mijn reservering?

  Op tijd annuleren is in veel gevallen kosteloos, vaak dient dit minimaal 24 uur voor vertrek te zijn. Dit hangt echter wel af van de verhuurder waar je de auto wil huren en op welk moment je wil annuleren, controleer dus goed de annuleringsvoorwaarden van het verhuurbedrijf.

 • Moet ik een borg betalen bij het huren van een auto?

  Bij vrijwel alle verhuurders dient een borg te worden betaald. De hoogte van de borg varieert van circa €300 tot circa €1.000, afhankelijk van het verhuurbedrijf, het type huurauto en of je het eigen risico hebt verlaagd. Duurdere auto's hebben vaak een hogere borg. Als je een borg dient te betalen dan wordt dit vaak voldaan bij het ophalen van de huurauto. Wanneer de auto volgens de voorwaarden van de verhuurder correct is ingeleverd na de huurperiode, dan krijg je de borg weer retour. Of je dit contant of per bank terug krijgt hangt af van de verhuurder waar je de auto hebt gehuurd en hoe je de borg hebt betaald. Controleer de voorwaarden omtrent de eventuele borg altijd goed bij de verhuurder voordat je de auto huurt, dit om verrassingen te voorkomen.

 • Geldt er een minimale leeftijd voor het huren van een auto?

  De minimale leeftijd varieert van 18 tot 23 jaar, afhankelijk van het verhuurbedrijf en vaak ook per voertuigtype. Bij het merendeel van de huurders moet de bestuurder minimaal één jaar het rijbewijs in bezit hebben. Controleer daarom goed bij de verhuurders wat de minimum leeftijd is en hoe lang je minimaal het rijbewijs in bezit moet hebben.

 • Wat is het eigen risico bij het huren van een auto?

  De hoogte van het eigen risico varieert per verhuurbedrijf. De huurauto's zijn verzekerd, echter kan het voorkomen dat je schade rijdt die je niet op een ander kunt verhalen. In dat geval betaal je het eigen risico. Sommige verhuurbedrijven hanteren een verhoogd eigen risico bij bestuurders onder de 21 jaar. Controleer daarom goed voordat je gaat huren wat het eigen risico is.

 • Kan ik het eigen risico van een huurauto verlagen?

  In veel gevallen kan het eigen risico worden verlaagd of zelfs worden afgekocht. Je betaalt dan een bedrag bovenop de huurprijs per dag waarmee je je eigen risico verlaagt of aanpast. Controleer bij de door jou gekozen verhuurder of je het eigen risico kan verlagen of afkopen en zo ja, wat de kosten hiervan zijn. Het eigen risico is bij veel verhuurders relatief hoog, terwijl de kosten om het eigen risico te verlagen relatief laag zijn. Wij raden je daarom aan om, mits mogelijk bij jouw verhuurder, het eigen risico te verlagen of volledig af te kopen.

 • Krijg ik korting wanneer ik de auto langer huur?

  In veel gevallen is een auto huren voor een week voordeliger dan een auto huren per dag omdat de dagprijs wordt verlaagd wanneer je de auto langer huurt. Dit is wel afhankelijk van het verhuurbedrijf waar je de auto huurt.

Levering

 • Waar moet ik op letten bij het ophalen van de huurauto?

  Neem bij het ophalen van de huurauto je rijbewijs mee en zorg dat je de eventuele borg kan voldoen. Of dit contant of per pinautomaat kan hangt af van het verhuurbedrijf, controleer dit daarom voordat je de huurauto gaat ophalen. Daarnaast raden wij je aan om bij het ophalen van de huurauto foto's te maken van alle eventuele huidige schadeplekken aan de huurauto. Laat deze schade op papier erkennen door het verhuurbedrijf. Lever je de auto weer in? Laat dan de verhuurder op het formulier erkennen dat er geen nieuwe beschadigingen zijn aangebracht tijdens jouw huurperiode om eventuele onenigheid te voorkomen.

 • Kan ik de huurauto na sluitingstijd inleveren?

  In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de huurauto na sluitingstijd in te leveren. Is het voor jou niet mogelijk om de auto tijdens de openingstijden in te leveren, let dan extra goed op tijdens het reserveren van de auto. Vaak staat op de website van het verhuurbedrijf vermeld of je de bedrijfswagen na sluitingstijd kunt inleveren. Mocht je het online niet kunnen vinden, dan raden wij jou aan om contact op te nemen.

 • Kan ik de huurauto inleveren op een andere locatie dan waar ik deze heb opgehaald?

  Of je de huurauto kan afleveren op een andere locatie dan waar jij deze hebt opgehaald hangt af van het verhuurbedrijf waar je de auto gaat huren. In sommige gevallen is dit mogelijk. Soms wordt er een toeslag berekend wanneer je de auto inlevert bij een andere locatie. Neem contact op met het door jou gekozen verhuurbedrijf en bespreek de mogelijkheden en eventuele voorwaarden.

 • Kan ik de huurauto inleveren op een andere locatie dan waar ik deze heb opgehaald?

  Of je de huurauto kan afleveren op een andere locatie dan waar jij deze hebt opgehaald hangt af van het verhuurbedrijf waar je de auto gaat huren. In sommige gevallen is dit mogelijk. Soms wordt er een toeslag berekend wanneer je de auto inlevert bij een andere locatie. Neem contact op met het door jou gekozen verhuurbedrijf en bespreek de mogelijkheden en eventuele voorwaarden.

Gebruik

 • Moet ik de brandstof zelf betalen?

  Ja, de brandstof tijdens het gebruik betaal je altijd zelf. In veel gevallen krijg je de auto met een volle tank mee en dien je de auto ook weer met een volle tank in te leveren. Zorg wel dat je de auto dichtbij het verhuurbedrijf weer vol tankt zodat je de auto ook daadwerkelijk inlevert met een volle tank. Daarmee voorkom je eventuele extra kosten voor het bijvullen van brandstof. Soms kun je er ook voor kiezen om de auto in te leveren zonder volle tank waarbij de verhuurder bekijkt hoeveel brandstof er is verbruikt en dit aan jou doorberekent. Dit is vaak duurder dan wanneer je de auto met een volle tank moet inleveren omdat een verhuurder vaak een hogere brandstofprijs hanteert dan het tankstation. Controleer altijd de voorwaarden omtrent het brandstofgebruik bij de verhuurder voordat je gaat huren.

 • Mag ik met een huurauto naar het buitenland rijden?

  Het is bij veel verhuurders toegestaan om met de auto naar het buitenland te rijden. Dit kan uiteraard afwijken, dus controleer altijd goed bij de verhuurder of het mogelijk is om met de auto naar het buitenland te rijden. Wil je de auto speciaal huren om in het buitenland te gebruiken, dan kan het interessanter zijn om een <a href="/p1001/auto-in-het-buitenland">auto in het buitenland</a> te huren.

 • Mag er iemand anders de auto besturen terwijl ik de auto zelf heb gehuurd?

  In veel gevallen is het geen probleem dat iemand anders de auto gaat besturen dan de persoon die de auto heeft gehuurd. Echter dient die andere bestuurder vooraf wel zijn rijbewijs te laten controleren. Dit heeft te maken met de verzekering van de huurauto. Ben jij zelf de huurder maar rijdt iemand anders? Dan blijf jij wel de verantwoordelijke van de huurauto, bijvoorbeeld voor schade en/of boetes. Controleer bij het door jou gekozen verhuurbedrijf of het mogelijk is dat iemand anders dan de huurder de auto bestuurt, het komt namelijk ook voor dat alleen degene die staat vermeld in het huurcontract de huurauto mag besturen.

 • Kan ik de huurperiode tijdens het gebruik verlengen?

  Of je de huurperiode tijdens het gebruik kan verlengen hangt af van de voorwaarden van het verhuurbedrijf waar jij wilt gaan huren. Vaak is het mogelijk om tijdens het gebruik de huurperiode te verlengen mits dit een bepaald aantal uren vóór het inleveren van de auto wordt gevraagd. Informeer bij jouw verhuurbedrijf naar de mogelijkheden.

 • Wat moet ik doen als ik pech krijg met de huurauto?

  Neem bij pech met de huurauto direct rechtstreeks contact op met de verhuurder voor informatie en hulp. Wij raden je aan altijd direct foto's te maken van de auto en eventuele schade zodat je de pech kunt aantonen op een later moment. De verhuurder zal jou verder helpen en je uitleggen wat je moet doen. Zorg in ieder geval dat je veilig langs de weg staat.