Festival organiseren

Huurtips: Zo organiseer je een festival!

Zit jij in de organisatie van een groot festival? Of wil je weten of het mogelijk is om je eigen festival te organiseren? Dan maakt de informatie op deze pagina je een stuk wijzer. Een festival organiseren is leuk, maar ook heel veel werk. Er moet van alles geregeld worden en je wil niets vergeten waardoor je festival op het laatste moment afgelast wordt. Er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Daarom vind je hier een lijst met benodigdheden die je een heel eind op weg helpt. Het fijne is dat je lang niet alles hoeft aan te schaffen. Tegenwoordig is namelijk alles te huur. Vrijblijvend gebruik maken van professioneel materiaal, zonder hoge aanschafkosten!

De basisbenodigdheden voor een festival

Tijdens het organiseren van een festival denk je waarschijnlijk gelijk aan het geluid en de verlichting. Je wil natuurlijk dat iedereen lekker kan dansen op de muziek en dus is hetnoodzakelijk om speakers te regelen. Met podiumverlichting en lasers zorg je vervolgensvoor een spectaculaire lichtshow. Organiseer je een festival overdag en wil je toch in het donker kunnen dansen en genieten van de lasers? Huur dan een membraantent. Ook fijn als er een buitje valt. Als een DJ plaatjes komt draaien, heb je ook DJ-apparatuur en een podium nodig. Bang dat een groep gillende meiden de DJ zal bestormen? Dan is het huren van stagebarriers ook zeker geen slecht idee. Zo zorg je er bovendien voor dat leden van de organisatie en eventuele beveiliging voldoende bewegingsvrijheid hebben tussen het podium en hetpubliek. Om het festivalterrein af te zetten, kun je gebruik maken van drangrekken of geblindeerde hekwerken.

Vergeet je bezoekers niet!

Natuurlijk moet je ook het een en ander regelen voor je bezoekers. Zo wil je ze natuurlijk een hapje en drankje aan kunnen bieden. Huur daarom een paargrote tapwagens waar bier, wijn en fris wordt verkocht. Naast de standaard frietwagen kun je ook een suikerspinmachine neerzetten voor de echte zoetekauwen. Zijn er op jouw terrein geen sanitaire voorzieningen? Vergeet dan niet voldoende toiletcabines te huren.

Veiligheid staat voorop

Om de veiligheid van je feestvierende bezoekers te kunnen garanderen, is het niet gek om na te denken over eventuele beveiliging en EHBO. Ook is het slimom je te verdiepen in krachtkabels en verdeelkasten. Je wilt natuurlijk geen overbelaste kabels en kortsluiting met stroomuitvalten gevolge. Wil je ten slotte met de leden van de organisatie kunnen blijven communiceren tijdens het festival? Regel dan een paar portofoons en blijf op de hoogte van alles wat er speelt! Ook het regelen van gepast vervoer is belangrijk, denk hierbij bijvoorbeeld aan pendeldiensten van en naar het festivalterrein.

Let op! Vaak heb je verschillende vergunningen nodig voor het organiseren van een festival. Zorg dat je alle vergunningen hebt die voor jouw festival nodig zijn.