Een spetterend barbecuefeest geven

Tips voor het geven van een barbecuefeest

Zodra ze tijdens het weerbericht op televisie het barbecueweer cijfers gaan geven weet je dat het zover is: tijd voor een barbecuefeest. Je kunt natuurlijk je eigen stoffige barbecue van zolder halen, een oude zak steenkool uit het schuurtje trekken, de mossige plastic tuinstoelen tevoorschijn toveren, je grappige mannentorso-kookschort voorbinden en met een spatel aangebrande worstjes aan je roodverbrande vrienden uitdelen, maar je kunt ook eens goed uitpakken en je vrienden en familie een barbecuefeest bieden dat zijn weerga niet kent.

Strategie: hoe verras je je gasten

Hoe ga je te werk? Allereerst is het belangrijk om te bedenken of je een BBQ-feest met een thema wilt, een chique tuinfeest met een barbecue of gewoon gezellig worstjes braden met vrienden. Maak er een speciaal feest van, zet je eigen krakkemikkige verroeste barbecue bij het grofvuil en huur een blinkende strakke barbecue om je vrienden mee te imponeren. Een barbecuefeest geen feest zonder een barbecue? Nee hoor: doe eens gek en huur een pizzaoven, rookkast of varkensspit. Past prima in de tuin en is weer eens wat anders. Je kunt ook ander bak- en frituurapparatuur huren, doe zo gek als je wil en verras je gasten! En wat drinken we dan bij de barbecue? Een biertje uit je eigen gehuurde biertap natuurlijk! Nog geen idee voor het toetje? Je kunt op een barbecue prima een toetje maken, snijd bijvoorbeeld een paar bananen in, stop stukjes pure chocola in de inkepingen, leg de bananen op de barbecue en laat de buitenkant zwart worden terwijl de binnenkant langzaam smelt en smeuïg wordt. Heerlijk om daarna uit te lepelen met een mooie dessertlepel.

De aankleding: hoe vermaak je je gasten

En dan: de aankleding van je tuin, park of straat. Ze kunnen het barbecueweer dan wel een acht geven, die éne regendruppel of windvlaag kan de sfeer van het feestje toch behoorlijk verlagen. Voorkom verregende spiesjes en volgelopen saladeschalen, huur een of meerdere partytenten. Vind je een partytent saai en gewoontjes? Dan kun je denken aan het huren van een starshadetent of een andere feesttent. Je blijft uit de regen en wind, maar kunt toch lekker bbq’en. Wil je tot in de late uurtjes doorfeesten? Zodra de zon onder is kan de temperatuur flink afkoelen. Zorg ervoor dat je gasten tot diep in de nacht in hun zomerjurkjes en linnen driekwartskuitbroeken kunnen flanneren: denk eens aan het huren van terrasverwarming. Elektrisch of op gas, het houdt je gasten behaaglijk warm. Over warmhouden gesproken, heb jij het ook altijd dat je als er veel tegelijk op de barbecue gelegd wordt, de hamburgers die klaar zijn snel afkoelen tot een koude hap? Voorkom dit en zet een tafeltje neer waarop je warmhoudapparatuur zet. Zo heeft iedereen lekkere warme hapjes op zijn of haar bordje. Oh ja, een laatste tip: een zittend feestje is vaak stug en stijf: huur statafels, zo kunnen je gasten toch makkelijk eten, maar blijft het een gezellig, swingend feest!