Behang verwijderen

Wees niet bang, ook jij komt af van je oude behang!

Ben je toe aan nieuw behang, maar zie je er tegenop om die oude behanglaag eraf te moeten peuteren? Nergens voor nodig! Met deze huurtips gaat het je een stuk gemakkelijker af. Kom maar op met die make-over van je huis.

De voorbereiding

Heb je te maken met een kleine muur, dan heb je vaak aan afweekmiddel en een plamuurmes genoeg. Het afweekmiddel weekt het behang los, waarna je het gemakkelijk met een plamuurmes van de muur steekt. Echter, in veel gevallen gaat het om het verwijderen van behang van een grotere muur. Hoe ga je dan te werk? Om te beginnen kun je het beste een behangstoomapparaat huren. Door de stoom uit dit apparaat laat de behang vanzelf los. Schakel voordat je begint eerst de stroom af en haal de afdekplaatjes van de stopcontacten. Doe je dat niet, dan blijven er vaak kleine stukjes behang op de muur zitten. Vergeet trouwens niet om afdekfolie op de vloer te leggen en zo vlekken te voorkomen. Voor een perfect resultaat ga je voor het stomen eerst nog met een prikroller over het behang. De prikroller maakt kleine gaatjes in het behang, waardoor de stoom beter doordringt in het behang.

De aanpak

Tijd om aan de slag te gaan! Vul het behangstoomapparaat met water en laat dit warm worden. Zodra de stoommachine op temperatuur is, kun je beginnen. Hou het apparaat voor enige tijd (verschillend per stoomapparaat) tegen het behang. Met een plamuurmes steek je het stuk behang daarna gelijk los. Je kunt het beste van boven naar beneden werken. Let op! Maak je gebruik van een haspel, dan is het belangrijk dat je deze helemaal uitrolt. Zo wordt het snoer namelijk minder belast. Deukjes of gaten in je muur? Vul ze op en schuur het glad. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is een nieuw behang uitzoeken. Succes!

Tip! Nieuw behang gevonden? Huur dan een behangtafel, zodat je het behang in zijn gehele lengte in kan smeren met behanglijm. Geen kreukels en geen vouwen!