Zelf meubels maken

Eigen meubels maken? Inspiratie en huurtips

Ben jij een echte klusser en maak jij altijd je eigen meubels? Dan weet jij als geen ander hoe leuk het is om aan de slag te gaan met allerlei projecten in je huis. Maak die loungebank voor in de tuin precies zoals jij het in gedachten had, om vervolgens jarenlang te genieten van je harde werken. Ben jij iets minder handig en zitten er ook geen gouden klushandjes in jouw familie die wel even een paar meubels voor je in elkaar knallen? Geen zorgen! Met deze tips kan jij gewoon zelf aan de slag. Durf je het aan?

Hoe pak je het aan?

Zelf meubels maken kan makkelijker zijn dan je denkt. Het begint allemaal met het kiezen van een klusproject. Misschien wil je al jaren een leuke opbergbank maken waar de kids hun speelgoed in kwijt kunnen of wil je een plank aan een buitenmuur waar je wat bloempotten op kunt zetten. Mocht je geen inspiratie hebben, koop dan een paar woon- en tuinmagazines. Je komt vast wel iets tegen. Maak bijvoorbeeld iets van steigerhout. Steigerhout is helemaal in. Het heeft een robuust uiterlijk en gaat lang mee, waardoor je het zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

Aan de slag met deze huurtips

Besluit je bijvoorbeeld een leuke bijzettafel van steigerhout te maken, begin dan met het in huis halen van alle benodigdheden. Haal 4 planken van steigerhout, een aantal verbindingslatten en de benodigde (plaat)schroeven. Naast materiaal heb je ook gereedschap nodig. Zo is een meetlat handig om hethout op te meten. Als je die zelf niet hebt, kun je altijd even bij de buurman aanbellen. Verder heb je een handcirkelzaag nodig, waarmee je de planken heel precies kunt afzagen volgens de gewenste afmetingen. Ook is het slim om een accuboormachine in huis te halen. Hiermee kun je gaatjes in het hout boren en vervolgens kun je hem gebruiken als elektrische schroevendraaier. Twee vliegen in één klap dus! Het fijne is dat je gereedschap tegenwoordig niet meer hoeft aan te schaffen. Je kunt het namelijk gewoon huren. Geen dure aanschafkosten en toch gebruikmaken van kwaliteitsmateriaal! Nu kun je de planken gaan zagen op het gewenste formaat. Verbindt de planken aan elkaar met de verbindingslatten, die je vastschroeft met de accuboor. Daarna hoef je het steigerhout alleen nog maar licht op te schuren et voilà! Je bijzettafel is klaar!

Tip: Is het je gelukt? Ga dan aan de slag met een bijzettafel, loungebank of tv-meubel.