Wat te doen bij vocht in huis? Huren.nl geeft tips

Vocht in huis?

Vocht in huis is alleen leuk als je een feestje hebt en heel veel drank in huis hebt gehaald. Als je je net aan het settelen bent in je nieuwe woning, en de nieuwe houten vloer trekt alweer krom, is het minder leuk. Ook in oude gebouwen kan vaak vocht in huis komen, door achterstallig onderhoud, het weer, een lekkage, welke reden dan ook. Hoe sneller je de lucht gaat ontvochtigen, hoe beter. Daarom geeft Huren.nl graag de juiste huurtips en tricks op het gebied van vocht in huis.

Voorkomen is beter dan genezen

Als er veel vocht in huis is, zul je na een tijdje merken dat er schimmels beginnen te groeien. Daarom is het zaak om er snel bij te zijn. Wees alert op de eerste seintjes van de mogelijkheid op een te vochtig huis. Hout ademt, en zet uit bij vocht. Klemmen je deuren, zetten de houten vloeren bol op zodat je, als je eroverheen loopt, het gevoel hebt dat je de planken ‘indeukt’? Dan is de kans groot dat je huis te vochtig is. Huur een hydrometer, ook wel vochtmeter genoemd, om zeker te weten dat de vochtigheidsgraad in jouw woning de oorzaak is. Natuurlijk is veel luchten, de roostertjes boven de ramen open zetten en een ventilator installeren in de douche nodig, maar soms is er grover geschut nodig. Met een bouwdroger of condensatiedroger kun je snel en eenvoudig het vocht in huis neutraliseren. Dit is ook ideaal in nieuwbouwwoningen, waar vaak nog veel vocht in de muren en vloeren zit van de bouw zelf. Ook het huren van een airco kan heel veel helpen. Haal de apparaten die de lucht ontvochtigen niet in de war met luchtreinigers, deze apparaten zijn bedoeld om de lucht te reinigen van stof en stank, niet van vocht.

Vochtschade? De huurtips van Huren.nl helpen

Ben je er te laat bij geweest of was er geen houden meer aan, bijvoorbeeld omdat je een lekkage hebt (gehad) in jouw woning? Het lek dichten is het handigst. Soms is het alleen een kwestie van de dakgoot leeghalen, huur hiervoor een ladder. Ook kan het zijn dat er een paar dakpannen verschoven zijn of dat er daadwerkelijk een gaatje is gekomen in de dakbedekking. Als een groot deel van het dak gerenoveerd moet worden, huur dan een afvalcontainer voor dakafval. Het kan handig zijn om de muren van binnen te impregneren met vochtafstotend middel dat bij de bouwmarkten te verkrijgen is. Huur een kamersteiger en zorg dat de muren waterafstotend worden. Dit kun je ook met de buitengevel doen. Zorg dat je de voegen niet overslaat! Binnen opnieuw behangen? Huur een behangtafel, een behangstoomapparaat en een steiger, zodat je binnen no time een nieuw behangetje aan de muur hebt zitten, en er niets meer te zien is van de lekkage. Als de vloer ook verpest is door al het water, huur dan een tapijttrekker om het vloerkleed te verwijderen. Laat alles goed drogen alvorens je een nieuwe vloer legt. Huur om dit proces te versnellen dus een condensatiedroger of bouwdroger. Met een vloerzaagmachine bij de hand, heb je in een handomdraai een nieuwe, droge vloer!