Groene vingers kun je huren

Tips en inspiratie voor het opknappen van je tuin

Ben jij de gelukkige eigenaar van een tuin, of ben je zo’n liefhebber dat je hovenier bent, dan is het zaak om met de juiste spullen en apparatuur jouw tuin op te laten bloeien. Natuurlijk weet je als hovenier als geen ander welke spullen je nodig hebt, maar als beginnende tuinier kan het zijn dat je van toeten noch blazen weet. Geen nood: het credo van Huren.nl luidt: ‘Alles is te huur’, dus óók groene vingers. Je kunt een uitstekende doe-het-zelf hovenier worden door gewoon spullen te huren die al het werk voor jou doen!

Je tuin tuinier-klaar maken

Wie een kuil graaft voor een ander is vast hovenier. En als je toch een kuil graaft, kun je het net zo goed slim aanpakken en een minigraafmachine huren. Iedereen kan zo’n graver besturen, het scheelt je een hoop rugpijn en mankracht, en die nieuwe appelboom staat binnen een mum van tijd pronkend en stralend in je hofje. Hofje, ja: een minigraafmachine is vaak compact genoeg om door een deur heen te kunnen. Voordat je een nieuw boompje kan planten, moeten eventuele oude bomen of grote struiken misschien wel plaats maken. De boom of struik kun je te lijf gaan met een kettingzaag en met een versnipperaar kun je de omgezaagde boom ter plekke versnipperen. Het versnipperde hout kun je vervolgens gebruiken als bodembedekking voor de kooi van je cavia, of natuurlijk als ondergrond voor je nieuw aan te leggen looppad. Als je een boom omzaagt kun je de wortels laten zitten, met het risico dat deze opnieuw gaan uitlopen. Om echt een einde te maken aan de boom heb je een stobbenfrees nodig. Een stobbenfrees huur je om de boom van binnenuit kapot te frezen. Gebruik de overgebleven stronk als sokkel voor die mooie buste die je oudtante nog geboetseerd heeft.

Tuinieren, expertlevel: zelf een tuin aanleggen

Buren zijn leuk: je kunt kopjes suiker van ze lenen en ze kunnen op je kat passen. Af en toe zijn buren niet leuk, er zijn niet voor niets hele wetsartikelen gebaseerd op burenrecht. Een goede schutting bouwen kan daarom ook helemaal geen kwaad (zolang je ‘m op het juiste stukje grond plaatst). Huur een zaagtafel zodat je alle planken precies op dezelfde manier kunt zagen, en gebruik een nagelapparaat om op een makkelijke manier de schutting vast te nagelen. Een nagelapparaat werkt snel, efficiënt en naadloos. Hoewel we in Nederland gelukkig weinig te maken hebben met tornado’s is het alsnog prettig om je schutting goed vastgeklonken te hebben in de grond. Je kunt bijvoorbeeld een palenrammer huren, een apparaat dat de stutpalen van je schutting diep de grond in kan rammen. De meeste mensen kiezen voor een gedeelte dat betegeld is en een gedeelte voor planten en bloemen. Met een tuinwals kun je de grond eenvoudig egaliseren en platwalsen, zodat de tegels niet schots en scheef komen te liggen na één regenbui. Met een tuinfrees kun je de grond juist omwoelen zodat de grond zuurstof krijgt en een rijke bodem wordt voor nieuwe bloemen om te groeien. Heb je al een grasmatje liggen waar je trots op bent, maar ziet je gazonnetje er de laatste tijd wat glazig uit? Huur dan een gazonbeluchter; dit apparaat maakt kleine gaatjes in de grond zodat water goed doorloopt en de grond met zuurstof gevoed wordt.

Je tuin bijhouden

Heb je al een prachtige tuin, en ben je op zoek naar een makkelijke manier om de plantenweelde in toom te houden? Dan kun je een heggenschaar huren, deze trimt je heg als een vers geslepen scheermesje bij de kapper. Snoeihard aan het werk met je snoeischaar? Vergeet dan niet om een veiligheidsbril te huren voor laag overvliegende takken. De ideale manier om je terras mooi en onkruidvrij te houden is om het onkruid langs de randjes te lijf te gaan met een onkruidbrander, om vervolgens alles met een hogedrukreiniger schoon te spoelen. Laat die zon maar komen, nu ben je er helemaal klaar voor!