Werken op hoogte

Hoe werk je veilig op hoogte? Huren.nl geeft huurideeën

Of je nou als doe-het-zelver op het dak van je huis een aantal dakpannen recht moet leggen na een hevige storm, of als aannemer een nieuw project hebt toegewezen gekregen om een gevel van een pand te renoveren, werken op hoogte gebeurt vanaf 2,5 meter tot de hoogst denkbare hijskranen. We zeggen vanaf 2,5 meter omdat vanaf die hoogte er veiligheidsregels tellen waar je aan moet voldoen. Huren.nl tipt en geeft huurideeën voor een veilige werkomgeving en voor een efficiënt en goed resultaat.

Werken op hoogte aan gevels, op steigers en in hoogwerkers en hijskranen

Als je aan een gevel moet werken of het nou gaat om het schoonmaken van de ramen, of om het compleet zandstralen en renoveren van de bakstenen voorkant van een pand, begint het meestal met het huren van een steiger (als een ladder niet volstaat). Er zijn verschillende steigers te huur, en in verschillende maten en vormen. Als je weet dat je ook met water en/of zand gaat werken, kun je een doorwerkkap huren. Deze doorwerkkap, ook wel een steigerkap genoemd, houdt al het vuil, stof en water binnen, en houdt regen en wind buiten, zodat de werkers veilig en comfortabel kunnen doorwerken. Zorg dat er altijd genoeg helmen en andere veiligheidskleding zoals gehoorbeschermers aanwezig zijn, zodat de werkers zelf, maar ook de aannemer, architect en/of eventuele bezoekers veilig de werkplek kunnen betreden. Als je een klus moet doen op hoogte die niet lang duurt, en waarvoor je dus niet een hele steiger wilt opzetten, kun je een hoogwerker huren. Huur de hoogwerker inclusief een bak waarin personen kunnen. Huur ook veiligheidsharnassen die de werker aan kan doen en zo zich kan zekeren aan de bak. Nog verder de hoogte in? Huur dan een geschikte hijskraan.

 

Op het dak werken: Huren.nl tipt

Zoals hierboven al geschreven: vanaf 2,5 meter gelden er een aantal regels als het neerkomt op veilig werken op hoogte. Zo is het belangrijk om, als je op het dak of op een verhoging gaat werken die hoger dan twee en een halve meter is, te zorgen voor een mobiel dakanker of in ieder geval een veiligheidsharnas. Een mobiel dakanker is een vorm van werkplekbegrenzing. Doordat de persoon zich zekert en vastmaakt aan het dakanker kan de persoon zich niet per ongeluk op gevaarlijk gebied begeven. Bovendien kun je vaak een mobiel dakanker huren met een valrem, zodat als de persoon valt er een rem in werking wordt gesteld (net zoals bij een veiligheidsgordel). Heb je veel apparatuur en machines/gereedschap dat bovenop het dak moet komen? Huur dan een daklier of gevellier, of een daklift/verhuislift!