Dak isoleren

Geen warmteverlies met goede dakisolatie!

Wist je dat 30% van de warmte in huis verloren gaat als je dak niet (goed) geïsoleerd is? Zonde, want dit betekent een hoger energiegebruik en dus ook hogere kosten. Door je dak te isoleren, bespaar je niet alleen geld, maar ben je ook milieubewust bezig en zul je bovendien minder last hebben van vocht en schimmel in huis. Je huis blijft warmer in de winter en koeler in de zomer, waardoor je een plezieriger leefklimaat creëert. Het isoleren van je dak doe je met onderstaand stappenplan gewoon zelf. Zoek je een handige checklist om de controleren om je alle benodigdheden in huis hebt gehaald? Ook dan ben je hier op het juiste adres. Let op! Zorg dat je veilig te werk gaat en draag een zaagbroek, een veiligheidsbril en een mondkapje.

Een schuin dak isoleren: stappenplan

Als het over dakisolatie gaat, hebben we het over het isoleren van de binnenkant van je dak. Hiervoor heb je verschillende gereedschappen en producten nodig. Is jouw schuine dak voorzien van verticale balken? Dan is het slim om een raamwerk te maken door latten horizontaal aan de balken te bevestigen. Hiervoor heb je latten, schroeven, een accuboormachine en een handzaag nodig. Meet hoelang de latten moeten zijn en noteer met een potlood waar je ze af kunt zagen. Geef vervolgens op de verticale balken aan op welke plekken je de latten wilt bevestigen en boor ze vast met schroeven. Zodra de latten bevestigd zijn, kun je aan de slag met het isolatiemateriaal. Dit kunnen isolatieplaten zijn, maar ook isolatierollen van glas- of steenwol. Met een alleszaag kun je het isolatiemateriaal op maat zagen. Plaats het isolatiemateriaal verticaal onder de horizontale latten. Met isolatietape plak je de isolatierollen aan elkaar vast voor een betere isolatie.

Je dak is geïsoleerd. En nu?

Wil je het geïsoleerde dak mooi afwerken? Hiervoor kun je gipsplaten gebruiken. Zoek de gipsplaten die het beste passen in jouw woning en huur een gipsplatenlift. Dit is een eenvoudig apparaat dat je gipsplaat op zijn plek tegen de muur aandrukt, zodat je de plaat gemakkelijk kunt bevestigen. Voor het vastzetten van de gipsplaten kun je het beste een schroefmachine gebruiken. Een schroefmachine maakt het werken boven je macht veel gemakkelijker. Je hoeft maar weinig kracht te gebruiken en het werk gaat een stuk sneller. Een schroefmachine is ideaal voor het bevestigen van gipsplaten. Succes!