Behangen

Zelf behangen? Lees hier tips en ideeën van Huren.nl

Of je voor het eerst op kamers gaat, net verhuisd bent, samen met jouw grote liefde de kinderkamer gaat behangen omdat jullie een baby’tje verwachten, of omdat je gewoon toe bent aan een verandering.. het behangen van de muren is best wel een klus. De een vindt het heerlijk en kijkt er naar uit, de ander haat het, krijgt behangplaksel tot achter zijn oren en wilde dat het zo snel mogelijk over was. Met de tips van Huren.nl kan je voordelig en efficiënt te werk gaan, voor een perfect resultaat!

De muur behang-klaar maken gaat makkelijk met deze huurtips

Als je een muur wilt behangen in een nieuwbouwwoning, of wanneer je een nieuw gestuukte muur wilt behangen, zorg dan dat je de muren eerst voorbehandelt. Er is speciaal middel dat de muren ‘impregneert’. Dit is vaak nodig omdat anders de muren alle lijm opzuigen omdat er nog geen beschermlaag overheen zit. Om deze reden blijft het behang dus niet goed hangen. Verder hoef je gelukkig weinig voor te bereiden aan de muren voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met behangen. Als je te maken hebt met een muur waar al behang op zit, kun je het best het oude behang eraf halen, al helemaal als het behang met reliëf is. Je kunt een prikroller huren, waarmee je kleine gaatjes in het behang prikt. Vervolgens kun je met een stoomapparaat het behang eraf stomen. Doordat er gaatjes in het behang zitten kan de stoom makkelijker een weg vinden. Zit er verf op de muren die af aan het bladderen is? Dan is het huren van een verfafbrander een handig idee. De verfafbrander ‘smelt’ de verf, zodat je deze met een spateltje eenvoudig van de muur af kunt schrapen. Als je de stroomtoevoer in de muur wilt leggen kun je dit eenvoudig met een muursleuvenzaag doen. Maar huur dan wel een leidingdetector om zeker te weten dat je geen leidingen raakt!

Het behangen kan beginnen

Het hangt vaak van het behang af of je zowel de muur als het behang moet bedekken met lijm, of alleen het behang zelf. Omdat je te maken hebt met lange, moeilijk te hanteren natte stukken behang waarvan je niet wilt dat het gaat kreukelen of aan elkaar gaat plakken, kun je het beste een behangtafel huren waarop je de stroken behang kunt leggen. Je kunt ook, als je al een grote plaat hebt bijvoorbeeld, twee schragen huren en hier de plaat op laten steunen. Huur een waterpas om zeker te weten dat je de stroken recht naar beneden laat hangen. Sommige muren en plafonds zijn namelijk een beetje scheef (veel voorkomend bij oude huizen). Moet je een erg hoge ruimte behangen? Huur dan een ladder of een kamersteiger voor meer bewegingsvrijheid! Huren.nl wenst je veel succes met het behangen!