Op kamers gaan, hoe ga je te werk?

Voor het eerst op kamers? Huren.nl geeft tips

Wat is het geworden, Sociologie in Groningen, Rechten in Utrecht, Communicatie in Amsterdam of toch Journalistiek in Zwolle? Misschien kies je wel voor iets heel anders, wordt het toch Vrijetijdsstudies in je woonstad, bijvoorbeeld? Welke studie je ook gaat doen, de kans is heel groot dat je op kamers gaat. Je verlaat je ouderlijk huis misschien, om voor het eerst zelfstandig te gaan wonen. Misschien heeft je moeder wel een heel kookboek geschreven aan recepten van gerechten “die je zo lekker vindt”. Misschien heeft je papslief wel alles geregeld voor je en hoef je alleen maar je kleding in een paar koffers te doen. Maar vergis je niet, er komt een hoop kijken bij het verhuizen. Je hebt áltijd meer spullen dan je denkt. Wat doe je bijvoorbeeld met je knuffels die al die jaren in dozen onder je bedje lagen? Meenemen of toch wegdoen? En wat voor stijl wordt je nieuwe kamer, stoer, volwassen, meisjesachtig of juist neutraal?

Je nieuwe kamer woonklaar maken

Wat voor kleur je nieuwe kamertje wordt laten we volledig aan jou over, misschien heb je wel gekozen voor een gezellig futuristisch behangetje. Wat wel een puntje is: het behang en de verf die erop zat moet er eerst af! Als je een strakke muur hebt die nog maar één keer beschilderd is, dan is er vrij weinig aan de hand. De meeste kamers zijn echter al twintig keer slecht behangen, half hersteld, overschilderd en vergeten. Daarom kun je het beste beginnen met een schone lei en het behang eraf stomen met een behangstoommachine die je makkelijk en goedkoop huurt via Huren.nl. Vervolgens kun je zelf nieuw behang ophangen. Wil je dit netjes en secuur doen? Huur dan een behangtafel, zodat je niet je pas nieuwe eettafel annex bureau hoeft te vernielen door er behanglijm op uit te laten harden. Hangen de bladders verf aan de muren van je kamer? Dan kun je een verfbrander huren. Hiermee kun je deze verf eenvoudig verwijderen, zodat je een strakke muur overhoudt die je opnieuw kunt schilderen. Je kunt dit erg snel en eenvoudig doen door een Airless spuit te huren, waarmee je de verf zo in één keer aanbrengt. Zorg wel dat je alles goed bedekt met plastic!

Op kamers! Maar eerst verhuizen: een logistiek drama of een gezellige dag?

Verhuizen. Het is altijd een klein beetje stressvol op de dagen voorafgaand: je hebt zin erin, eindelijk op kamers, het studentenleven in! De dag zelf is altijd leuk, gezellig, vrienden komen misschien wel helpen, je ouders zijn licht melancholisch omdat je nu eindelijk zelfstandig bent geworden, maar ook stressvol: gaat alles in de aanhanger passen, blijft het droog, gaat je vader niet weer door zijn rug, gaat de indeling die je al twintig keer opnieuw hebt uitgetekend op papier daadwerkelijk passen in je nieuwe kamer: het zijn allemaal aspecten die ervoor zorgen dat het een stressvolle dag kan worden. Een goede voorbereiding scheelt een hoop gedoe en onnodige stress. Het kan zijn dat je nieuwe inboedel precies in één overdekte aanhanger past. Bereken dit goed, en vraag eventueel de verhuurder om raad. Noem op wat je allemaal wilt verhuizen, vaak kunnen ze dan aangeven hoe vaak je moet rijden. Wil je er zeker van zijn dat je alles in één keer droog overbrengt? Dan kun je ook een verhuiswagen huren. Neem je ook je mooie antieke spiegel mee die drie generaties terug gaat in de familie? Dan kun je je in een paar jaar opgespaard bubbeltjesplastic gebruiken, maar je kunt ook een verhuisdeken huren. Dit kan vaak bij de verhuurbedrijven waar je ook je verhuiswagen of aanhanger huurt. Dit geldt ook voor steekwagens en plateauwagens. Als laatste nog een tip voor de bevoorrechte bijna-student die naar Amsterdam gaat verhuizen: heb je zo’n mooi pand met van die slanke, steile, typisch Amsterdamse trappen? En zit je op vier hoog? Wat een uitzicht moet je dan hebben! Het verhuizen van jouw driezitsbank gaat alleen wel een helse klus worden. Gelukkig heb je daar de hijsbalk bovenaan de top van je gevel. Je hangt er zó een touw en blok aan, en het hijsen kan beginnen!